vineri, 3 mai 2019

Exponatul Lunii Mai - Sapă romană - Muzeul Judeţean Teleorman





Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 6 mai a.c., ora 10.00, la deschiderea Exponatului Lunii Mai.
Pentru perioada 1 – 31 mai 2019, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul instituției noastre, colecţia arheologie. Este vorba de o „Sapă romană”.
Piesa este o unealtă romană lucrată din fier și are o stare de conservare foarte bună. Lama are o formă trapezoidal-alungită, dreaptă în secțiunea transversală dar curbată în zona de contact cu mânerul. Tăișul este curb și destul de ascuțit. Muchia sapei este prelungă, plată la capăt și are o secțiune dreptunghiulară. Are o greutate de aproximativ 1,5 kg și o lungime totală de 30 cm.
„Sapa romană” a fost descoperită în condiții neclare, pe teritoriul comunei Putineiu din județul Teleorman. Tot de aici provine un vârf de pilum. Ambele descoperiri pot fi puse în legătură cu activitatea armatei romane din zonă. Se cunoaște că teritoriul comunei a fost străbătut în antichitate de Limes Transalutanus, la Putineiu existând un castru de pământ de mici dimensiuni cercetat prin săpături arheologice de către Ioana Bogdan Cătăniciu.
Acest tip de sapă este o variantă a celei folosite de armata romană pentru diferite lucrări, alături de dollabra (un topor-târnăcop), tăietorul de brazde de iarbă și topoare de diferite forme și dimensiuni. Cu ajutorul acestora se puteau săpa șanțuri, curăța terenul de pietre ori tufișuri sau tăia copaci.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu