duminică, 19 mai 2019

Drumul Sării – Drumul Țării (Exploatarea și circulația sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea î. Hr. pâna în secolul al XVIII-lea)






Expoziție de arheologie la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud!

Cu ocazia manifestărilor organizate în cadrul Evenimentului "Noaptea Muzeelor", vă invităm în data de 18 mai 2019 de la ora 18.00 la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, la vernisajul expoziției de arheologie "Drumul Sării – Drumul Țării (Exploatarea și circulația sării în Bazinul Someșan din mileniul al II-lea î. Hr. pâna în secolul al XVIII-lea)''. Exponatele expoziției provin din colecțiile a șase muzee: Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Naționalde Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Muzeul Municipal Dej și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Expoziția vizează practic jumătatea de nord a Transilvaniei și Câmpia Sătmăreană respectiv, teritoriile județelor Bistrița-Năsăud, Sălaj și Satu Mare, în întregime, precum și jumătatea de nord a județului Cluj și partea de sud-est a județului Maramureș.
Cele mai consistente manifestări saline din Bazinul Someșului Mare, se află la Băile Figa, Dumbrăvița, Săsarm, Mintiu, Tăure, Blăjenii de Jos, Caila, Valea Măgherușului, Cepari, Dumitra, Slătinița, Josenii Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Sărata, Sărățel, Albeștii Bistriței și Pinticu Tecii, toate pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud.
În expoziție este surprinsă dimensiunea prin care fluxurile economice din nord-vestul României au avut un rol coagulator. Prin crearea unei piețe inter-regionale Drumul Sării a dus la conștientizarea inter-dependeței dintre comunități, element esențial al creionării conștiinței identitare, fapt pentru care Drumul Sării poate fi apreciat a fi Drumul Țării.
Vă așteptăm cu drag!

Manager,
Alexandru Gavrilaș



Sursa informațiilor Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu