marți, 21 mai 2019

Așezarea eneolitică de la Hârșova. Un tell de referință din zona Dunării de Jos





Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează, în cadrul seriei de conferințe publice „Historia Viva”, o nouă prelegere cu titlulꓽ „Așezarea eneolitică de la Hârșova. Un tell de referință din zona Dunării de Jos”.
În cadrul conferinţei vor fi susţinute prezentări ale specialiştilor Muzeului Naţional de Istorie a României – Centrul Naţional de Cercetări Pluridisciplinare „Alexandra Bolomey” și ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, din cadrul colectivului de cercetare al șantierului arheologic Hârșova tell, în perioada 1993-2017.
Situl eneolitic de la Hârșova este una dintre așezările de tip tell cu stratigrafia cea mai amplă și mai bine conservată din ţara noastră. Cercetările arheologice efectuate de un colectiv pluridisciplinar internațional, coordonat de câtre regretatul arheolog Dragomir Nicolae Popovici, timp de 25 de ani, a permis obținerea unor informații complexe și detaliate atât asupra locuirii preistorice cât și referitoare la relațiile dintre om și mediu, pe parcursul a circa 500 de ani de locuire neîntreruptă în această așezare preistorică.
Conferinţa „Așezarea eneolitică de la Hârșova. Un tell de referință din zona Dunării de Jos” își propune să prezinte sintetic aspectele cele mai importante referitoare atât la evoluția așezării în perioada corespunzătoare culturilor Boian și Gumelnița (mileniul V BC), cât și a paleoeconomiei animaliere.
Astfel, dr. Constantin Haită (MNIR – CNCP) va prezenta cadrul geomorfologic și date de ordin sedimentologic și micromorfologic, dr. Valentin Radu (MNIR – CNCP) va realiza o sinteză a descoperirilor referitoare la culesul moluștelor și pescuit, iar dr. Adrian Bălășescu (IAB) va prezenta evoluția creșterii animalelor și vânătorii din perioada eneolitică.

Vă așteptăm cu drag!



Sursa informațiilor Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu