joi, 11 aprilie 2019

Demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieştiMuzeul de Etnografie Braşov vă invită la ”Demonstraţie de încondeiat ouă cu motive ceangăieşti”, ocazie cu care elevii clasei a II-a B de la Şcoala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi” din Braşov vor descoperi acest meșteșug, sub îndrumarea meşterului popular Gődri Ana, din Săcele.

Arta încondeierii ouălor are o veche origine precreştină, fiind practicată de locuitorii din Ţara Bârsei indiferent de originea lor etnică: români, saşi, maghiari.
Unul dintre obiceiurile importante ale ceangăilor din zona Săcele este meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor pascale. Femeile foloseau metoda „scrierii” cu condeiul și ceara de albine încălzită; pe fondul roșu, obținut din culori vegetale, se conturau motive decorative cu alb: tulipános (lalea), liliomos (crin), gerebés (grebla), veszettutas (calea rătăcită) ș.a.

Doamna Gődri Ana a transmis această artă copiilor și tuturor celor care au fost dornici să pătrundă tainele meșteșugului.

Vă invităm cu drag să participați la eveniment!
#muzeuldeetnografiebrasov #mestesug#incondeiatouaSursa informațiilor Muzeul de Etnografie Braşov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu