duminică, 17 martie 2019

Descoperiri arheologice din prima epocă a fierului, pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda - VIDEO


Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro

Muncitorii care lucrează pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda au descoperit, în timpul săpăturilor efectuate în zona Ciumbrud, urme ale unei așezări umane ce datează din prima epocă a fierului, respectiv Hallstatt. Arheologii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au precizat pentru Alba24 că este vorba despre trei situri arheologice, în care s-au descoperit două complexe de incinerare, un vas care probabil a servit ca și ofrandă și o groapă de provizii.


Complexul recent scos la suprafață pe marginea drumului județean DJ142L, între Ciumbrud și Sâncrai, este datat undeva în jurul anului 1.000 înainte de Hristos.

„Este vorba despre două complexe funerare aparținând primei epoci a fierului, Hallstatt, datate (n.red.) undeva în jurul anului 1.000 înainte de Hristos”, a declarat pentru Alba24, arheologul Gabriel Balteș.







„Zona aceasta este destul de săracă, suntem în zona de periferie a localității Hallstattiene”, a mai spus arheologul.


 Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro


„Am mai descoperit ceea ce ține de o locuință, o groapă de provizii transformată în groapă de gunoi apoi și am cercetat încă un complex în care am identificat un vas așezat pe fundul unei gropi. Probabil a rămas fie ca ofrandă, fie că era spart.

Mai avem niște complexe pe care le cercetăm, zona este destul de săracă, suntem la zona de periferie a perioadei hallstattiene”
, a declarat pentru Alba24 arheologul Gabriel Balteș.







Hallstatt este numele convențional al primei perioade a fierului, denumită astfel după localitatea cu același nume din Austria. Aceasta cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea î.Hr.

La Congresul Internațional de Științe Pre și Protoistorice din 1874, Hans Hildebrand a propus împărțirea epocii fierului în două perioade distincte: Hallstatt și La Tène. Hallstatt este o localitate din Austria unde în 1734 a fost găsit un cadavru de om bine conservat în sare. Hallstatt-ul – prima perioadă a epocii fierului – cuprinde intervalul 1200-500 î.Hr. din cea mai mare parte a Europei.

Principala invenție a epocii Hallstatt este metalurgia fierului. Folosirea metalelor – aramă, plumb, aur – a precedat cu câteva milenii începuturile epocii fierului. În această perioadă s-a generalizat metalurgia bronzului și, apoi, a fierului.



Sursa informațiilor Alba24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu