sâmbătă, 2 februarie 2019

Vânturelul Roşu (Falco tinnunculus)









EXPONATUL LUNII FEBRUARIE LA
MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII

VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE este vânturelul roşu (Falco tinnunculus)

Vânturelul roșu este cel mai răspândit șoim de pe continentul european, trăind însă și în Africa și în Asia, dar, ocazional, ajunge și pe coastele estice ale Americii de Nord. A colonizat chiar și unele dintre insulele Oceaniei, unde s-au văzut însă puține exemplare.
Îi este specific zborul staționar, realizat prin bătăi rapide din aripi (“zborul Sfântului Duh”), la circa 7-15 m de sol, timp în care își pândește prada, lasându-se apoi brusc asupra ei. Numele de vânturel (,,bate vântul !”) i se trage tocmai de la acest tip de zbor.

Habitat
Poate fi găsit într-o varietate mare de habitate, chiar și în zonele urbane. Vânează în zonele deschise, cu vegetație scundă - așa cum sunt cele din jurul fermelor, pajiștile, parcurile sau lizierele.

Hrana
Este o pasăre diurnă, care vânează insecte mari (lacuste), șoareci, broaște, șopârle, dar și, mai rar, păsări mici.

Reproducerea
Cuibărește mai peste tot în Europa. Populațiile din nordul și estul continentului migrează în sud pentru a ierna. Cele din restul teritoriului sunt sedentare.
Femela depune în luna aprilie sau mai 4-5 ouă, pe care le clocește singură timp de 27-29 zile. Ambii părinți vâneză pentru puii care vor părăsi cuibul după încă 27-39 de zile. Juvenilii vor mai sta încă o lună alături de părinți.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu