luni, 11 februarie 2019

EXPONATUL LUNII FEBRUARIE VENUS PUDICA






EXPONATUL LUNII FEBRUARIE
VENUS PUDICA

Fragmentară (lipsă mâna dreaptă).

Venus în picioare, semi-nudă. Părul pieptănat cu cărare pe mijloc este acoperit / ornamentat cu o diademă sau o plasă de păr. Veşmântul aruncat pe umărul drept îi acoperă doar piciorul stâng. Cu mâna stângă, îşi acoperă pântecele.

Piesa afost descoperită pe malul Dunării de către Vasile Culică, om de alesă cultură, literat (poet, publicist, conducător o lungă perioadă de timp a cenaclului călărăşean), autor a numeroase studii ştinţifice avînd ca obiect descoperirile făcute atât în judeţul nostru cât şi în colţul de sud-vest al Dobrogei.

Statueta, având o înălţime de 205 mm, este un produs al meşterilor coroplaşti locali (afirmaţie confirmată atât de pasta din care a fost produsă cât şi de descoperirea în aceiaşi zonă a unor tipare pentru produse similare), meşteri ce aprovizionau piaţa de profil din zona de influenţă a municipiului Durostorum cunoscut ca important sediu de legiune. Menţionăm şi că în depozitele muzeului nostru se găsesc peste treizeci de fragmente de statuete reprezentând-o pe această zeiţă, multe aparţinând aceluiaşi tip iconografic.

Venus a fost venerată de romani ca zeiţă a iubirii şi identificată cu Afrodita (zeiţa iubirii şi a frumuseţii, prezentată în Iliada ca fiica lui Zeus şi a Dionei). Ca protectoare a iubirii, Venus era venerată în special în luna aprilie, considerată luna ei sacră, deoarece era pusă în legătură cu începutul primăverii şi cu trezirea la viaţă a naturii.



Sursa informațiilor Muzeul Dunării de Jos Călărași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu