sâmbătă, 5 ianuarie 2019

Fluierarul negru (Tringa erythropus)










VĂ INVITĂM SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIILE NOASTRE!

EXPONATUL LUNII IANUARIE: Fluierarul negru (Tringa erythropus)

Este o pasăre retrasă, neobișnuită cu prezența omului, care poate fi cu greu observată, studiată și fotografiată.

Descriere
Vara are un penaj pestriț cu pete negre, brun și alb. Ciocul este fin și lung, cu baza roșie și vârful negru, iar picioarele sunt lungi și roșiatice. În perioada iernii, penajul capătă nuanțe de gri închis în părțile superioare și alb în părțile inferioare.

Habitat
Cuibărește în zonele de tundră împădurită, precum și în turbăriile și smârcurile din taiga. În România este o pasăre de pasaj puțin numeroasă, venind din ținuturile de cuibărit din nordul Europei și Asiei, îndreptându-se spre sud-vestul Europei, Africa și Asia, unde iernează.

Hrana
Se hrăneşte cu insecte, larve, viermi, crustacee, moluşte, lipitori, broaşte şi peşti mici.

Reproducerea
Cuibul este construit pe pământ, iar femela depune 4 ouă într-o singură serie pe an. Incubaţia durează 22-23 de zile şi este asigurată de ambii parteneri.

Ameninţări şi măsuri de conservare
Specia este afectată de pierderea habitatului ca rezultat al drenării zonelor umede, intensificării agriculturii, reîmpăduriri în habitate ce nu susțin astfel de activități și dezvoltarea urbană. Reconstrucţia zonelor umede pe traseul de migraţie este prioritară.



Sursa informațiilor Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău.