sâmbătă, 8 decembrie 2018

Reșița: Exponatul lunii decembrie 2018 la Muzeul Banatului Montan: Tezaurul de la Macoviște







„Tezaurul de la Macoviște”, aflat în colecția de podoabe medievale a Muzeului Banatului Montan din Reșița, reprezintă un ansamblu de 10 piese din argint descoperite întâmplător în anul 1978 de către un localnic din satul Macoviște (comuna Ciuchici, jud. Caraș-Severin) pe malul pârâului Vicinic, afluent al Carașului. Tezaurul, găsit într-un vas îngropat pe malul pârâului, se pare că a fost format dintr-un număr dublu de piese, din care doar 10 au ajuns în patrimoniul muzeului reșițean în anul 1979. Este vorba despre un cercel de tâmplă, cinci inele și patru aplice de la o diademă.

Cercelul de tâmplă se înscrie în seria tipologică a cerceilor „de tip Tokay”, având veriga torsadată pe care au fost fixate trei elemente decorative. Montura centrală este constituită din două calote decorate cu granulații și fir filigranat. De-o parte și de alta sunt poziționate alte două monturi cilindrice închise cu semicalote decorate cu granulații, fir filigranat și perforații.

Aplicele de diademă sunt lucrate dintr-o foiţă subţire de argint de formă dreptunghiulară în tehnica „au repoussé”, cu motive florale şi zoomorfe. Decorul este realizat în trei registre: registrul de la baza piesei cuprinde două

păsări într-o poziţie în extensie; registrul al doilea este reprezentat de o turlă semisferică pe care este aşezată o a treia turlă mai mică, ambele decorate cu linii de granulaţie.

Inelele care fac parte din componența tezaurului se încadrează în trei grupe tipologice distincte: sigilare, cu caboșon și inele cu granulații și filigran. Inelul sigilar este compus dintr-o verigă îngustă, sudată de capul inelului sub forma unei plăcuțe circulare. Plăcuța este ornată cu motive geometrice alcătuite din volute și triunghiuri hașurate, flancate de două cruci incizate. Unul din inelele cu caboșon are o verigă cu nervuri, sudată de caboșonul în formă dreptunghiulară, decorat pe margini cu granule turnate, având fixată o piatră transparentă de cuarț. Cele două inele cu granulații au fost realizate din verigi sub forma unor benzi de care s-a sudat chatonul. Unul dintre inele are chatonul mai simplu, sub forma unei plăci circulare pe a cărei circumferință au fost fixate opt granule mari în jurul uneia centrale. Celălalt inel prezintă o verigă lată din platbandă, având chatonul extrem de elaborat de formă cilindrică, decorat în mai multe registre suprapuse cu granulații și filigran.

Tezaurul de podoabe medievale de la Macoviște ilustrează fără îndoială influența civilizației bizantino-balcanice de secol XIV în spațiul bănățean. Proximitatea cetății regale a Ilidiei, dar și a districtului cu același nume, împreună cu domeniul feudal și satele aferente, oferă ambientul în care existența unor elite politico-militare, dar și sociale argumentează nevoia de lux, de bunăstare și de etalare a statutului social-juridic privilegiat.



Sursa informațiilor Evenimente Muzeale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu