marți, 4 decembrie 2018

Medalia românească: 200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul






🏅Avem onoarea de a vă prezenta noul produs medalistic „200 de ani de la nașterea lui Aron Pumnul”, cuprins în Programul Medalistic al Monetăriei Statului pe anul 2018, secțiunea: Aniversări – personalități și evenimente istorice.
Aron Pumnul – filolog, istoric literar, lingvist, profesorul lui Mihai Eminescu – a fost o personalitate marcantă a primei jumătăţi a secolului al XIX-lea, unul din întemeietorii istoriei noastre literare, iar prin concepţia şi activitatea sa naţională, un predecesor de seamă a luptei naţionale româneşti, finalizată în 1918. Activitatea sa prodigioasă, pentru promovarea culturii româneşti, i-a făurit aureola de „apostol al românismului”.
Aron Pumnul dăinuie în amintirea posterității ca fiind profesorul iubit al poetului Mihai Eminescu, pentru rolul determinant în cimentarea conștiinței naționale a românilor din Bucovina și, tototată, pentru opera de căpătâi prin care a rămas în istoria literară: „Lepturariu românesc cules den scriptori rumni”, un tablou cuprinzător al literaturii şi culturii româneşti.
La moartea profesorului (24 ianuarie 1866), Eminescu îl omagiază prin publicarea elegiei „La mormântul lui Aron Pumnul”. Dascălul său este un „geniu nalt şi mare”, „un luceafăr”, „o lumină”, pe care „Te plânge Bucovina, te plânge-n voce tare, /Te plânge-n tânguire şi locul tău natal; /Căci umbra ta măreaţă în falnica-i zburdare/ O urma-ncet cu ochiul în tristă luminare/ Ce-i simţ naţional”.
Prin activitate sa extraordinară, Aron Pumnul se află înscris între “bărbații cei mari, ce se devotează fără rezervă unei cauze naționale”.
Setul medalistic omagial, emis într-un tiraj de 100 exemplare, este format din medalie, broșură și cutie de prezentare. Prețurile, la care poate fi achiziționat, sunt următoarele: 270 lei/ bucată (TVA inclus), pentru medalia din argint și 120 lei/ bucată (TVA inclus), pentru medalia din aliaj de cupru.


Caracteristicile tehnice ale medaliei sunt următoarele:
✔️Aliaj: Argint 925‰
Diametru: 50 mm
Greutate: 49 grame
Calitate: proof
Tiraj fix: 40 bucăți
✔️Aliaj: Cupru
Diametru: 50 mm
Calitate: proof
Tiraj fix: 60 bucăți



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu