sâmbătă, 29 decembrie 2018

60 monede din aur, din timpul Războiului de Treizeci de Ani, descoperite într-o pășune

Oficialii regiunii Pardubice din Cehia au anunțat recent o descoperire surprinzătoare. Zeci de monede de aur au fost găsite într-o o pășune din apropierea orașului Králíky, în nord-estul Boemiei. Experții au confirmat că monedele datează din perioada Războiului de Treizeci de Ani.





Descoperitorul comorii a găsit cele 60 monede parțial îngropate în pășune. Descoperirea a fost imediat anunțată autorităților și, înainte de a anunța mass-media, experții locali au fost rugați să studieze monedele.

Conform acestora, cea mai recentă monedă datează din anul 1631, ceea ce sugerează că tezaurul au fost îngropat probabil între mijlocul și sfârșitul Războiului de Treizeci de Ani. Regiunea Pardubice a fost amenințată de mai multe ori în aceste etape ale conflictului, în special de către forțele armate suedeze.

"Războiul de Treizeci de Ani a fost o perioadă extrem de dramatică, iar obiectele de valoare au fost adesea îngropate în astfel de momente, dar deseori nu au mai fost recuperate. Pentru că era o suma de bani relativ importantă, iar metalul prețios pare să aibă originea undeva în Ungariei, putem să presupunem că tezaurul are legătura cu o armată în deplasare, aflată într-o acțiune militară", au precizat arheologii locali.

Monedele au fost probabil îngropate într-o pungă de piele sau una textilă, care a putrezit în timp.

Pe lângă monedele ungare, există și piese din Polonia, Olanda și Turcia. Cele mai multe sunt realizate din aur cu o puritate ridicată.

"Pe piața colecționarilor, câteva monede merită doar 270-390 euro fiecare, dar altele mii de euro fiecare și chiar mai mult. Dacă am face o estimare brută, valoarea totală pe piața neagră ar fi fost probabil de aproximativ o sută de mii de euro sau chiar mai mult", au precizat arheologii locali, care spun că sunt deosebit de fericiți că descoperirea a fost imediat anunțată, iar monedele nu au ajuns pe piața neagră, cum se întâmplă adesea.



Autoritățile au propus o recompensă în valoare de 10% din valoarea monedelor, acordată persoanei care le-a descoperit.

Tezaurul va fi prezentat într-o importantă expoziție a muzeului local, care va avea loc în luna mai a anului 2019.



Sursa informațiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu