luni, 19 noiembrie 2018

Colocviul ET CONS REST – ETICA ÎN CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL






În perioada 19 – 21 noiembrie 2018, Laboratorul Zonal de Restaurare al Muzeul Național al Banatului Timișoara organizează Colocviul ET CONS REST – ETICA ÎN CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL.

Colocviul național din acest an reprezintă un început în cadrul unui proiect multianual. În următorii ani dorim ca aceste întruniri profesionale să se bucure de o participare internațională, pentru ca în anul 2021 când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană, să găzduim întâlnirea Grupului de Lucru Teoria, Istoria și Etica în Conservare-Restaurare, din cadrul Comitetului pentru Conservare al ICOM (Consiliului Internațional al Muzeelor).

Prin acest proiect, instituția noastră intenționează constituirea unei baze de date naționale, conectată la cele similare existente pe plan internațional, referitoare la problemele profesionale din domeniul conservării și restaurării patrimoniului cultural material mobil, cu o atenție specială pe etica specifică domeniului.
Debutând în Anul European al Patrimoniului, acest proiect este o noutate absolută în muzeologia românească și are sprijinul Comitetului Național Român ICOM.

Lucrările Colocviului ET CONS REST – ETICA ÎN CONSERVAREA ȘI RESTAURAREA PATRIMONIULUI CULTURAL se vor desfășura începând de azi, 19 noiembrie, ora 10, la Casa Politehnicii 2, Bulevardul Mihai Eminescu nr. 11, Timișoara.

Principalele teme de dezbatere sunt:
1. Profesiunile de Conservator, Restaurator și Investigator în contextul muzeologiei contemporane.
2. Definiții și terminologie de specialitate referitoare la profesiunile de Conservator, Restaurator și Investigator.
3. Reglementări naționale și internaționale în domeniul conservării și restaurării bunurilor culturale materiale mobile.
4. Norme de conservare și restaurare sau un Cod de etică și practică?



Sursa informațiilor Muzeul Național al Banatului Timișoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu