luni, 8 octombrie 2018

Medalia românească: Unirea Transilvaniei cu România și aniversarea a 100 de ani de la Zborul Unirii






Programul medalistic al Monetăriei Statului – Anul Centenar al Marii Uniri

Transilvania a fost a treia provincie care s-a unit cu patria-mamă. Unirea Transilvaniei cu România de la 1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal al istoriei României.

Cu toate că unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Satmarului si Maramureșului cu România a fost decisă la 1 Decembrie 1918, Monetăria Statului a considerat absolut firesc să emită un produs medalistic distinct, dedicat unirii Transilvaniei cu România, prin aceasta dorind să celebreze acest eveniment istoric semnificativ care a condus la împlinirea idealului de veacuri a poporului român.

În același timp, dorim să aducem un omagiu misiunii aviatice istorice din 23 noiembrie 2018 – „Zborul Marii Uniri”. Avionul pilotat de echipajul Niculescu – Precup a transportat, de la Bacău la Blaj, „documentele unirii” printre care scrisoarea primului ministru Ion I.C. Brătianu către conducerea Consiliului Naţional Român Central.

Cu titlul ”Prima solie”, ziarul blăjean Unirea scria: ”Din Ţara Românească ne-a sosit azi la ora 1 d.d. locotenentul pilot Niculescu din Armata română şi căpitanul Precup, originar din Transilvania: au sosit cu aeroplanul, împrăştiind apelul pentru Blaj. Dânşii au plecat de la Bacău şi au parcurs drumul până la Blaj în două ore. Lumea a alergat în toate părţile, aclamând aeroplanul cu culorile româneşti. După câteva virajuri peste oraş, aeroplanul a aterizat pe Câmpul Libertăţii. Toată lumea a grăbit într-acolo, prin gheaţă, zăpadă şi tină, ca să se strângă mâna fraţilor ce ne-au adus solia mântuirii. Ei ne-au spus că Armata română a trecut Carpaţii prin zăpada de peste 2 m şi că vin să ne îmbrăţişeze cu dragoste de fraţi şi să anunţe locuitorilor străini de pe plaiurile româneşti că vin în numele păcii şi a libertăţii tuturor neamurilor”.

Produsul medalistic aniversar „Unirea Transilvaniei cu România și aniversarea a 100 de ani de la Zborul Unirii” este format din medalie, broșură și cutie de prezentare.

Vă invităm la sediul central sau la magazinele Monetăriei pentru a achiziționa acest produs unic, emis într-un tiraj fix de 200 bucăți, la prețul de 250 lei/ bucată (TVA inclus).

Medalia prezintă următoarele caracteristicile tehnice:

Aliaj: Argint 925‰
Diametru: 37 mm
Greutate: 22 grame
Calitate: proof


Aversul medaliei prezintă metaforic aparatul de zbor Farman 40, în mijloc având un stilou cu o peniță, care traversează un masiv muntos între Bacău și Blaj la – 40°C, în misiunea istorică din 23 noiembrie 1918.

Reversul înfățișează, printr-un joc de trei puzzle-uri îmbinate, cele trei provincii românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania, pe care sunt așezate trei artefacte descoperite pe teritoriul geto-dac, reprezentări care trimit la simbolurile animaliere naționale: acvila, bourul și leul.

#unirea #centenar #transilvania #romania#monetariastatului



Sursa informațiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu