joi, 25 octombrie 2018

Expoziţia MINERALIA, MINERALE DIN ROMÂNIA la Muzeul de Ştiinţele Naturii






Vă așteptăm la expoziţia MINERALIA, MINERALE DIN ROMÂNIA la Muzeul de Ştiinţele Naturii, în perioada 2-4 noiembrie, zilnic între orele 900-1800.

Numeroase regiuni din România-Baia Mare, Brad, Abrud, Banatul Montan s-au dezvoltat de-a lungul secolelor datorită bogățiilor naturale din adâncul Pământului. Oamenii s-au așezat în aceste locuri și au întemeiat comunități care se ocupau cu exploatarea minereurilor de cupru, plumb, aur,argint sau fier.
Pe lângă produsele valoroase economic, exploatările miniere individuale, comunale sau de nivel industrial au scos la suprafaţă eșantioane de cristale natural deosebit de spectaculoase. Atrași de frumuseţea, raritatea, perfecţiunea sau culorile lor, oamenii au început să adune aceste minunăţii ale naturii ca obiecte de colecţie sau decorative. Acestea sunt așa-numitele “Flori de Mină”:
RODOCROZITUL, care apare sub forma unor petale de culoare roz intens; STIBINA, simbolul mineralogiei estetice din România, care formează smocuri spectaculoase de ace subţiri, lucioase, de culoare neagră;
CALCITUL, care ne oferă cea mai mare varietate de culori (alb lucios, roz,negru),forme și aspect (zaharoid);
CUARŢUL sticlos, transparent, cu cristale columnare perfecte, des întâlnit în vasta lume minerală;
AMETISTUL de România, de culoare mov pal, mult mai rar întâlnit;
SFALERIT negru intens,
GALENĂ, PIRITĂ aurie.
CALCOPIRITĂ, GIPS, GRANAT și renumitul AUR NATIV.

Pietrele fine care sunt găsite la suprafață, folosite pentru podoabe, au început să fie căutate mai ales în timpurile moderne. Nu s-au format în depozite de dimensiuni mari, motiv pentru care găsirea, extragerea, prelucrarea și montarea lor necesită o muncă considerabilă.
Remarcabile pentru frumusețea lor sunt:
AGATELE din zona Bradului sau Valea Mureșului de culoare roșie, verde, albastră;
RODOCROZITUL masiv din Cavnic, Maramureș;
LIZARDITUL verde deschis din Tismana, în Subcarpaţi
ARAGONITUL din Corund, Carpaţii Orientali;
CALCEDONIA albastră din satul Trestia, Maramureș;
LEMNUL SILICIFIAT din Munţii Apuseni.
Cristale deosebite de cuarț dublu terminat transparent, denumit și DIAMANT DE MARAMUREŞ, apar în zona Sighetu Marmaţiei.
Acestora li se adaugă, în cadrul expoziţiei, bijuterii, podoabe, piese ornamentale din pietre naturale din întreaga lume, dintre cele mai spactaculoase sau rare.



Sursa informațiilor Muzeul Bucovinei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu