miercuri, 3 octombrie 2018

EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE: ŞTERGAR ORNAMENTAL






EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE

ŞTERGAR ORNAMENTAL


La început de toamnă, atunci când frunzele încep să se desprindă de copaci, în industria de design întâlnim motivul viței de vie.
Peste tot în lume, lunile septembrie și octombrie sunt marcate de recolta podgoriilor celebre, de aceea unul dintre cele mai întâlnite motive este reprezentat de vița de vie.
Din multitudinea studiilor de etnologie şi mai ales de teologie aflăm că strugurii se constituie ca un simbol al vieţii şi abundenţei, dar ei reprezintă şi sacrificiul datorită vinului pe care îl produc cu deosebire când este sângeriu. În Vechiul Testament, vinul de struguri a fost comparat cu oamenii din Israel şi cu venirea lui Mesia; pentru evrei semnifică pace şi abundenţă. În creştinism, vinul îl reprezintă pe Hristos, viţa de vie cu frunzele fiind discipolii („Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele”).
Prin motivele lor, ştergarele ne transmit simboluri legate de vechimea, continuitatea, zona etnografică, obiceiurile şi ocupaţiile poporului român. Privind criteriul funcţionalităţii lor, ştergarele au fost concepute cu motive mai simple sau mai ample, în funcţie de rolul pe care urmau să-l îndeplinească în gospodărie, ca ornamente de interior, ca elemente de port sau recuzită la diverse ceremonialuri. Ca urmare a acestor scopuri bine stabilite, au fost concepute ori preluate şi motivele.
Motivul fitomorf al viţei de vie se alătură altor motive vegetale precum toporașul, trandafirul, laleaua, garoafa, macul, bujorul, buchetul de flori, glastra cu garoafe, ghiveciul cu flori. Combinaţia dinamică a motivelor fitomorfe cu cele zoomorfe cum ar fi calul, fluturele, sau cu cele ornitomorfe – păsările, în cadrul unor registre distincte pe suprafaţa aceluiași ștergar, aduce o notă de iscusinţă pentru creatoare și o compoziţie valoroasă pentru spaţiul etnocultural românesc.
Ștergarul a însoţit românul în toate obiceiurile legate de ciclul vieţii: la naștere, la nuntă, la înmormântare, dar și în riturile agrare.
Obiectul ales pentru luna octombrie face parte din categoria ștergarelor de sărbătoare, folosite la ceremonialul nunţii, dăruite reprezentanţilor bisericii cu prilejul anumitor slujbe religioase, ori folosite ca decor în interiorul tărănesc. Motivul ales pe acest ștergar impresionează prin decorul popular ales, acela al viţei de vie și al strugurelui, iar cromatica (roșu și negru) subliniază darul creatoarei de a ne transmite o compoziţie echilibrată, armonioasă și cu un conţinut informaţional de neuitat.
Fiind un ștergar de secol XX, acest ștregar a fost realizat în tehnici de lucru tradiționale, fiind folosit războiul de țesut. Este un ștergar de dimensiune mare având 182 cm lungime și 50 cm lățime. Materialul folosit este bumbacul de culoare albă, roșie și neagră, iar extremitățile sunt prevăzute cu ciucuri din bumbac alb.
nr. inv. 54457 – achiziționat în anul 2008 de la domnul Ion Răducan

Bibliografie - Vița de vie și strugurele – simboluri pe ștergarele colecției Muzeului Național al Agriculturii – Fănica Gherghe, Răzvan



Sursa informațiilor Muzeul Dunării de Jos Călărași.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu