luni, 1 octombrie 2018

Exponatul Lunii Octombrie: Buton de sabie miceniană - Muzeul Judeţean Teleorman





Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită marţi, 2 octombrie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Octombrie.
Pentru perioada 1 – 31 octombrie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect arheologic ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de un „Buton de sabie miceniană” ce a fost descoperit în urma săpăturilor din anul 1971 în cetatea de pământ de la Orbeasca de Sus.
Piesa expusă este din marmură albă, pe o porţiune redusă fiind arsă la negru. Are o formă discoidală, bombată la partea superioară şi având o terminaţie tronconică la partea inferioră, unde prezintă şi două găuri orizontale pentru prinderea de mâner.
Pe teritoriul României s-a descoperit un număr redus de săbii din zona egeică, datate în a doua jumătatea a mileniului II î. Hr. Din judeţul Teleorman provine o sabie de mari dimensiuni din bronz descoperită lângă Roşiorii de Vede.
Butonul de sabie de la Orbeasca de Sus este o descoperire singulară pe teritoriul României şi demonstrează, împreună cu celelalte săbii egeice, existenţa în epoca bronzului a unei elite doritoare de arme rare aduse din zona Mării Mediterane, ce erau posibil şi simboluri ale puterii şi prestigiului.



Sursa informațiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu