luni, 24 septembrie 2018

Expoziția: Plantele anti-cancer





Expoziția: Plantele anti-cancer
Locul de desfășurare: Muzeul de Istorie Naturală, strada Cetății nr.1
Durata: 26.09 – 31.10.2018
Vernisaj: Miercuri, 26 Septembrie, orele 15:00
Curator: dr. Ghizela Vonica
Colaboratori: Farmacist dr. Ladislau Rosenberg (Facultatea de Medicină), Medic oncolog dr. Văleanu Valeria (Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, bucătar Ioan Bebeșelea (Restaurant SyndicatGourmet).
Nenumărate studii şi cercetări ştiinţifice au încercat să afle ce determină apariţia cancerului şi modalitatea în care acesta se răspândeşte dar s-a dovedit că maladia este foarte complexă și cauzele sunt numeroase. Să nu uităm însă faptul că alimentația joacă un rol important deopotrivă în prevenția dar și în apariția acestei boli. Cel puțin 30% dintre formele de cancer sunt legate de o alimentație vicioasă iar organizațiile de profil au arătat că, la unele organe, alimentația defectuoasă este vinovată pentru apariția cancerului chiar și în proporție de 60%. Cu toate acestea, formele de cancer sunt maladii multifactoriale extrem de complexe și nu se pune problema să fie tratate doar prin alimentație. Înainte de toate trebuie să privim această boală ca pe o maladie degenerativă legată de comportamentul nostru.
Totuși, foarte multe persoane încă nu știu că alimentația poate influența cancerul și că obezitatea poate să-l favorizeze. O dietă anti-cancer este o strategie importantă care se poate folosi pentru a reduce riscul de cancer. Instituțiile de tratarea cancerului recomandă, de exemplu, a se consuma zilnic cel puțin cinci porții de fructe și legume și, cel mai important, a se consuma cantitatea potrivită de alimente pentru a rămâne la o greutate sănătoasă. În plus, cercetătorii au descoperit că anumite alimente care previn cancerul pot fi o parte importantă a unei diete anti-cancer.
Expoziția temporară „Plantele anti-cancer” reprezintă o selecție de plante foarte cunoscute și recomandate în dieta oricărei persoane, în special a bolnavilor de cancer. Deși sunt la îndemâna oricărei persoane, efectul terapeutic și modul de acționare asupra tumorilor este un aspect mai puțin cunoscut de publicul vizitator. Despre modul de întrebuințare sau preparare a plantelor prezentate în cadrul expoziției se pot afla informații în cadrul vernisajului, de la invitații speciali ai muzeului. Tot în cadrul vernisajului, publicul poate descoperi noțiuni noi despre această boală sau pot degusta din preparatele pregătite de specialiști.

/EN/
Exhibition: Anti-Cancer Plants
Location: museum of Natural History, Cetăţii Street No.1
Duration: 26.09 - 31.10.2018
Opening: Wednesday, the 26th of September, 3:00 pm
Curator: Dr. Ghizela Vonica
Collaborators: Pharmacist Dr. Ladislau Rosenberg (Faculty of Medicine), Oncologist Dr. Văleanu Valeria (Sibiu County Emergency Clinical Hospital, Chef Ioan Bebeşelea (Restaurant SyndicatGourmet).
Numerous studies and scientific researches have tried to find out what determines the appearance of cancer and the way it spreads, but it has been proven that the disease is very complex and the causes are numerous. Let us not forget, however, that nutrition plays an important role in both the prevention but also in the occurrence of this disease. At least 30% of the cancers are linked to a vicious diet, and organizations have shown that, in some organs, faulty nutrition is responsible for 60% cancer occurrences. However, cancers are extremely complex multifactorial diseases and do not have to be treated solely by diet. First of all, we must see this disease as a degenerative one, related to our behavior.
However, many people still do not know that diet can influence cancer and that obesity can favor it. An anti-cancer diet is an important strategy that can be used to reduce the risk of cancer. Cancer institutions recommend, for example, that at least five servings of fruits and vegetables be consumed daily and, most importantly, consuming the right amount of food to stay healthy. In addition, researchers have found that certain foods that prevent cancer can be an important part of an anti-cancer diet.
The “Anti-cancer plants” temporary exhibition presents a selection of well-known and recommended plants in the diet of any person, especially cancer patients. Although they are within reach of any person, the therapeutic effect and mode of action on tumors is a lesser known aspect to the visitor. About the use or preparation of the plants presented more information can be found out on the occasion of the exhibition opening, delivered by special the special guests invited by the museum. Also during the opening, the public can discover new notions about this disease or can taste the food prepared by specialists in gastronomy.



Sursa informațiilor Muzeul Național Brukenthal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu