luni, 4 iunie 2018

Exponatul lunii iunie este medalia „Virtutea Militară” cu brevet





Exponatul lunii iunie este medalia „Virtutea Militară” cu brevet.
Deşi România nu avea voie să emită nici un fel de distincţie proprie, România fiind vasala Imperiului Otoman, Carol I l-a determinat pe Marele Vizir să accepte ca el să poată institui decoraţii minore. Astfel, în 1872, se instituie medalia „Virtutea Militară” şi Semnul Onorific pentru pentru XVIII şi XXV de ani petrecuţi în armată.
Medalia Virtutea Militară are variante atât pentru timp de pace, cât şi pentru timp de război.
Medalia Virtutea Militară pe timp de pace cuprinde 3 clase, iar cea pe timp de război are două clase (de aur şi de argint).
Medalia Virtutea Militară de război este cea mai înaltă decoraţie de război care se poate conferi maiştrilor militari, subofiţerilor şi trupei din toate armele şi specialităţile militare, echivalentă ca importanţă cu Ordinul Mihai Viteazul pentru ofiţeri.
Medalia Virtutea Militară din colecţia Muzeului de Istorie este medalie de război, clasa a II-a şi a fost acordată soldatului Roman Grigore din Regimentul 2 Infanterie prin Înaltul Decret din 10 februarie 1918.
Medalia este din argint, în formă de cruce, cu braţe egale, având pe avers în medalion figura lui Carol I, iar pe revers înscrise cuvintele « VIRTUTEA MILITARĂ ». Panglica este de culoare roşie, având pe margini câte o dungă albastră.



Sursa informațiilor Muzeul Județean Vâlcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu