luni, 4 iunie 2018

Despre tezaurul de monede romane din argint, descoperit la Pârscov jud. Buzău - IMAGINI



































O descoperire deosebit de importantă pentru istorici şi arheologi a avut loc acum câteva zile în comuna Pârscov. Cu ajutorul unui aparat de detectat metale, un buzoian a descoperit un tezaur format din 63 de monede din argint, cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani. Tezaurul a fost predat primăriei comunei, ajungând ulterior la reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură şi patrimoniu Buzău, care urmează să o predea Muzeului Judeţean Buzău. 

„Este vorba despre 63 de monede romane, denari din argint. Încă nu am văzut monedele, dar cel mai probabil ele datează din secolul I sau secolul II. Este o descoperire foarte importantă pentru că noi nu ştim despre existenţa romanilor în această zonă. Nu există nicio mărturie concretă în acest sens. Au existat cercetări arheologice în zonă la cetatea dacică Piatra cu Lilieci şi la situl arheologic La Gorgane, dar este vorba despre nişte semnalări privind prezenţa romanilor, care nu au putut conrmate. La Gorgane nu s-au început însă săpăturile arheologice propriu-zise, dar după primele cercetări nu s-au găsit vestigii arheologice”, a declarat pentru OPINIA directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache. 

Potrivit aceleiaşi surse, tezaurul de la Pârscov lansează două ipoteze noi pentru cercetători. 

„Deocamdată nu putem decât să speculăm. Această descoperire vorbeşte despre prezenţa, probabil indirectă, a romanilor în această zonă, sau ar putea o dovadă a comerţului pe care locuitorii de acum 2.000 de ani, din zonă, îl făceau cu spaţiul roman”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

Monedele romane descoperite la Pârscov urmează să e curăţate şi restaurate de către reprezentanţii Muzeului Ju deţean, şi vor incluse în circuitul ştiinţic şi în expoziţiile muzeului buzoian. 



Sursa informațiilor Opinia Buzău și sursa imaginilor Cristinel Moraru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu