marți, 5 iunie 2018

CONFERINȚA „EXPERIMENTE CU PRIVIRE LA MUZICA PREISTORICĂ” - VIDEO






CONFERINȚA „EXPERIMENTE CU PRIVIRE LA MUZICA PREISTORICĂ”

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad are deosebita plăcere de a organiza o nouă conferință cu tematică arheologică în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani.
Invitații dr. Adela Kovacs de la Muzeul Județean Botoșani și Gridan Silviu, Asociația ArheoVest din Timișoara vor face referire la posibilul rol pe care l-a avut o categorie de vase ceramice „speciale” aparţinând Culturii Cucuteni – vasele suport. Acest tip particular de vas ceramic, apare frecvent în muzee, publicaţii şi rapoarte arheologice.
Tipurile de vase care fac obiectul conferinței au mai multe denumiri în literatura de specialitate: vase-suport, suport de fructiere, picior-suport. Din punct de vedere formal, se prezintă sub două tipuri generale, unele „monoclu” respectiv cilindru simplu şi altele „binoclu” realizat prin alăturarea a două piese cilindrice, unite prin punţi. Caracterul „special” al vaselor suport, este dat de caracteristicile constructive şi de posibilul mod de utilizare.
Se vor prezenta rezultatele experimentului, care a avut drept scop demonstrarea că această categorie de vase ar fi putut avea rolul de suport pentru construirea unor instrumente de percuţie membranofone. Cu alte cuvinte, aceste vase ar fi putut fi utilizate ca vase-tobă.

http://www.muzeuparvan.ro/index.php/eveniment/item/316-conferinta-experimente-cu-privire-la-muzica-preistorica



Sursa: Youtube Utilizator: Muzeul Vasile Parvan Barlad


Sursa informațiilor Gridan Silviu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu