joi, 19 aprilie 2018

Medalia românească: 150 ani de la înființarea Filarmonicii ”George Enescu”





”Muzica e simbolul armoniei în viaţă, al acordului desăvârşit” – George Enescu

Filarmonica “George Enescu” din București – instituţia muzicală emblematică a României – a fost întemeiată în aprilie 1868.

Înființată în urmă cu un secol și jumătate, la inițiativa dirijorului Eduard Wachmann, ”Societatea Filarmonică Română” a deschis românilor porțile către marea muzică. Sub conducerea inițiatorului ei, orchestra „Societăţii Filarmonica Română” a susținut primul său concert la data de 15 decembrie 1868. Acesta a reprezentat actul de naștere al primei şi celei mai prestigioase Filarmonici din România, care poartă, de peste 50 de ani, numele celui mai mare muzician român – George Enescu.

Eduard Wachmann, Dimitrie Dinicu, George Georgescu şi George Enescu au contribuit – în mod nemijlocit – la afirmarea indiscutabilă a acesteia pe scena mondială a muzicii clasice.

După inaugurarea palatului Ateneului Român, la 5 martie 1889, concertele au început să se desfașoare în această sală, așa cum se întâmplă și în prezent, Ateneul Român devenind sediu al Filarmonicii și exponentul arhitectonic și spiritual al unei întregi națiuni. Acest sanctuar al culturii românești a fost martor, de-a lungul anilor, la evenimente excepționale precum: lansarea capodoperelor muzicale autohtone, conferințele marilor personalități , expoziții ample de pictură și sculptură. Totodată, din anul 1958, Ateneul este gazda Festivalului și Concursului Internațional ”George Enescu” – eveniment cultural excepțional, organizat de țara noastră.

Noul produs medalistic aniversar al Monetăriei – ”150 ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu” – va fi lansat la sfârșitul lunii aprilie într-un tiraj de 100 de piese – 60 de piese din aliaj de cupru și 40 de piese din argint. Piesele vor avea un diametru de 70 mm și vor fi prezentate în cutie de lemn împreună cu o broșură ce detaliază istoricul instituției.

Prețul medaliilor va fi prezentat în momentul lansării.



Sursa informaţiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu