miercuri, 7 martie 2018

Medalia românească: Unirea Basarabiei cu România





Monetăria Statului va lansa în acest an patru emisiuni medalistice distincte care vor celebra 100 de ani de la Marea Unire din anul 1918, prilej emoționant – pentru românii de aici și de pretutindeni – de aniversare a celor mai glorioase file din istoria neamului românesc, momente care au condus la reîntregirea teritoriului național prin reunificarea tuturor provinciilor românești.

România întregită s-a realizat într-un context istoric deosebit, prin trei momente succesive, pe cale democratică, prin adunări cu caracter reprezentativ: unirea Basarabiei, a Bucovinei, a Transilvaniei cu țara-mamă.

”Basarabia este numele medieval al Ţărei Româneşti şi vine de la numele dinastiei Ţărei Româneşti, a Basarabilor.”- Mihai Eminescu

Primul produs ce face parte din programul medalistic pe anul 2018 al instituției noastre, secțiunea ”Anul Centenar al Marii Uniri”, va fi lansat în cursul lunii martie și marchează prima treaptă spre idealul României Mari: ”Unirea Basarabiei cu România”.

În 24 aprilie 1918, ca urmare a prăbușirii frontului estic din cauza bolșevicilor ruși, s-a semnat Tratatul de Pace de la București prin care România făcea importante concesiuni Puterilor Centrale, dar i se recunoștea unirea cu Basarabia, proclamată la Chișinău pe 27 martie.

Din fericire, în noiembrie 1918, prin înfrângerea Germaniei în Primul Război Mondial, Tratatul de la București a devenit perimat, nul și neavenit.

Produsul medalistic ”Unirea Basarabiei cu România și 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la București” va fi emis într-un tiraj de 100 de piese realizate din argint 925‰. Caracteristicile tehnice și prețul vor fi anunțate în momentul lansării pe piață.

*imaginile afișate sunt cu titlu de prezentare și nu reprezintă produsul în forma sa finală.


Sursa informaţiilor Monetăria Statului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu