vineri, 30 martie 2018

Exponatul Lunii Aprilie - Icoană pe lemn reprezentând de Sfântul Mare Mucenic Gheorgh - Muzeul Judeţean Teleorman e

Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 2 aprilie a.c., ora 11.00, la deschiderea Exponatului Lunii Aprilie.
Pentru perioada 1 – 30 aprilie 2018, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect ce face parte din patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman. Este vorba de o icoană pe lemn reprezentând de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit de creştinii ortodocşi, în fiecare an, la data de 23 aprilie.
Pictată pe lemn, în tempera, icoana îl înfăţişează pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe călare pe un cal alb, într-o mişcare avântată, străpungând cu suliţa balaurul aflat la picioarele calului.
Sfântul este reprezentat tânăr, făra barbă, cu părul până după urechi, îmbrăcat în veşminte militare. Întrucât a suferit moarte martirică, poartă pe deasupra veşmintelor o mantie roşie - roşul fiind în iconografie culoarea tradiţională ce simbolizează moartea martirică.
În plan îndepartat este reprezentată, în faţa cetăţii, şi fata de împarat pe care sfântul o salvează prin uciderea balaurului. Deasupra Sfântului, în partea stangă, pe fond auriu, apare reprezentat în miniatură chipul Mântuitorul Hristos.
Reprezentarea aceasta, în care Sfântul Gheorghe se află călare pe un cal alb, străpungând cu suliţa un balaur, este transpunerea vizuală a unei legende în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silenei, din provincia Libia, precum şi pe fiica împăratului, de un balaur înfricoşător. Această imagine trimite, de altfel, şi la lupta împotriva demonilor şi a păcatelor, iar suliţa subţire, având cruce în vârf şi rămânând neîndoită, simbolizează puterea şi ajutorul lui Dumnezeu.
Pictată pe lemn de brad, icoana are înălţimea de 26 cm, lăţimea de 21,5 cm şi grosimea blatului de 1,5 cm şi a ajuns în patrimoniul Muzeului Judeţean Teleorman la data de 20 iunie 1971, fiind preluată de la Militia Teleorman. Din păcate, nu se cunoaşte biserica de unde provine această icoană, nici anul în care a fost pictată şi nici autorul. Ca datare, poate fi însă încadrată undeva pe la sfârșitul sec. al XVIII-lea - începutul sec. al XIX-lea.Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean Teleorman.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu