vineri, 2 februarie 2018

Gâsca de Nil (Alopochen aegyptiacus)








VĂ INVITĂM SĂ VIZITAŢI EXPOZIŢIILE NOASTRE!
Începând de astăzi EXPONATUL LUNII FEBRUARIE este

Gâsca de Nil (Alopochen aegyptiacus)


Face parte din familia Anatidae şi este singura specie rămasă în genul Alopochen. Alte două sau trei specii din acelaşi gen au dispărut în ultimii 1000 de ani din regiunea Madagascar.

Descriere
Părţile superioare sunt de culoare maroniu închis, iar cele inferioare sunt de culoare galben închis, cu un guler subţire şi o pată pe abdomen, ambele maronii. Picioarele şi ciocul sunt roz, iar ochii sunt maro.

Habitat
A fost introdusă în Europa de vest în secolul al XVIII-lea, unde trăia fără a primi ajutor din partea oamenilor. Specia nu migrează din arealul său. Traieşte pe lacuri, iazuri, mlaştini, râuri şi estuare, evitând zonele împădurite în detrimentul apelor cu ţărmuri curate.

Hrana
Se hrăneşte cu iarbă, seminţe şi alte forme de vegetaţie în zonele din apropiere şi pe câmpurile cultivate de agricultori. Ocazional mai mănâncă şi lăcuste, viermi sau alte animale mici.

Reproducerea
Este o pasăre monogamă şi îşi alege perechea pe viaţă. Populaţiile europene se înmulţesc în perioada februarie - august. Ambii părinţi clocesc 7-10 ouă timp de 28-30 de zile. Cei doi au grijă de pui până când aceştia părăsesc cuibul.

Ameninţări şi măsuri de conservare
Specia este vulnerabilă la acţiunile fermierilor din arealul ocupat, iar în unele zone este vânată. Chiar şi aşa, populaţiile introduse în Europa sunt în creştere.


Sursa informaţiilor Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea" Bacău.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu