vineri, 23 februarie 2018

Emisiune numismatică cu tema 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian

Emisiune numismatică cu tema 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian 

23.02.2018

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, începând cu data de 26 februarie 2018, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian.

Caracteristicile monedei sunt următoarele:
valoare nominală: 10 lei;
metal: argint;
titlu: 999‰;
formă: rotundă;
diametru: 37 mm;
greutate: 31,103 grame;
calitate: proof;
cant: zimțat.

Aversul monedei redă o compoziție care prezintă imaginile a două lucrări ale pictorului Ștefan Luchian: în prim-plan, pe șevalet, ,,Anemone”, iar în plan secund ,,Fântâna de la Brebu”; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” și anul de emisiune „2018”.

Reversul monedei prezintă autoportretul lui Ștefan Luchian, inscripția „STEFAN LUCHIAN” și anii între care a trăit pictorul, ,,1868-1916”.

Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul emisiunii este de 200 monede din argint.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 375,00 lei.

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.



Sursa informaţiilor BNR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu