vineri, 5 ianuarie 2018

Lista celor mai preţioase comori antice dispărute din ţară: zeci de kilograme de aur şi argint au fost traficate în Occident


Kosoni, scut de fier şi brăţări dacice.


Autorităţile române au reuşit în ultimii ani să recupereze doar o mică parte din tezaurele valoroase furate din ţară şi traficate pe piaţa neagră a antichităţilor. Zeci de kilograme de monede şi bijuterii de aur, precum şi alte artefacte preţioase au rămas încă dispărute şi stârnesc numeroase controverse.

Poveştile dispariţiei celor mai preţioase comori descoperite în ultimele decenii în România sunt, de cele mai multe ori, controversate.

În lista tezaurelor dispărute de mai mulţi ani au rămas 30 de kilograme de monede Lysimach din aur, monede Koson din aur care cântăresc împreună peste 25 de kilograme, peste 2.000 de Kosoni din argint, cinci scuturi antice regale din fier şi 11 brăţări spiralice din aur, furate din Sarmiegetusa Regia.

Cele mai multe au fost date în urmărire internaţională prin Interpol şi se află pe lista obiectelor dispărute a Poliţiei Române. Autorităţile nu exclud ca şi alte artefacte la fel de valoroase, dar rămase încă necunoscute publicului, să fi avut aceeaşi soartă. Iată povestea câtorva dintre comorile dispărute ale României.

30 de kilograme de aur în monede Lysimah

Aproape 3.600 de monede de aur Lysimah, Asander şi Pharnakes sunt date dispărute, de peste un deceniu. Piesele antice au fost descoperite în vara anului 1998 de o grupare de căutători de comori în Sarmizegetusa Regia şi, la scurt timp, prin intermediul mafiei sârbe au fost valorificate la casele de licitaţii din Europa Centrală şi SUA. Traficanţii români ar fi primit în schimbul lor trei milioane de mărci germane. Un alt tezaur de 800 – 1.000 de monede Lysimah ar fi fost descopeit de căutătorii de comori în martie 1999, la 300 metri, nord, de zona sacră a cetăţii Sarmizegetusa Regia. În aceeaşi groapă a braconierii au găsit şi un „şarpe de aur”, precum şi 2.000 monede Kosom din argint. În perioada 6-7 aprilie 1999, tezaurul a fost scos din ţară, prin vama Nădlac, fiind ascuns în rezervorul de carburant al autoturismului şi predat unor sârbi în oraşul Szeged, care au plătit pentru monede 640.000 mărci germane.

Mii de monede Koson

Prima căldare de Kosoni a fost descoperită în 1996 de un localnic, Burelu, în zona aşezării „Feţele Albe” - Dealul Muncelului. Conţinea peste 3.000 de monede antice de aur, cu greutate de circa opt grame fiecare, iar vestea descoperirii ei a făcut furori în lumea interlopă, atrasă de posibilitatea de îmbogăţire rapidă de pe urma activităţii de braconaj. Monedele au dispărut oe piaţa neagră. la fel şi un alt tezaur de 700 de Kosoni de argint au fost descoperite în vara anului 1999, la poalele Sarmizegetusei Regia, alături de două brăţări dacice din aur şi 200 monede Lysimach din aur. O altă descoperire importantă, susţineau anchetatorii, a avut loc în perioada 16-17 iunie 2007, în situl arheologic Vârful Muncelului, tezaurul fiind compus din 1.200 monede Koson din aur, o pereche de brăţări spiralice din aur, un vas ceramic conţinând ceară, în valoare de peste 1.500.000 de euro.

Kosonii de argint

Kosonii de argint au apărut pe piaţa antichităţilor, pentru prima dată, la mijlocul anilor 2000. Anchetatorii grupărilor de traficanţi de comori dacice au stabilit că artefactele preţioase proveneau dintr-un mare tezaur, de circa 2.300 de piese, a cărei descoperire, învăluită încă în mister, a fost semnalată în anul 2003, în zona Sarmizegetusei Regia. Monedele antice ar fi ajuns, un an mai târziu, în Germania şi apoi au fost achiziţionate de un colecţionar american. Mai puţin de 300 au fost recuperate de autorităţile române în ultimii ani. Dintre acestea, 49 au fost expuse în premieră în anul 2013, de Muzeul Naţional de Istorie al României. Artefactele au fost aduse din Statele Unite ale Americii, operaţiunea fiind considerată o premieră absolută, fiind pentru prima oară când autorităţile române reuşeau recuperarea unor piese furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi prezente în comerţul internaţional de antichităţi de pe piaţa numismatică americană.

Brăţările de aur

Cele mai valoroase tezaure antice descoperite în ultimele decenii pe teritoriul României sunt brăţările spiralice din aur masiv, scoase la iveală în urma săpăturilor neautorizate efectuate de barconieri, în situl aşezării antice Sarmizegetusa Regia. Sunt date despre existenţa a 24 de spirale de aur dintre care 13 au fost recuperate de autorităţile române, după ce majoritatea au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor. Cele mai multe dintre ele au fost răscumpărate de autorităţi, din afara ţării, până în anul 2011. Alte 11 sunt căutate cu ajutorul FBI şi Interpol, potrivit procurorilor care au instrumentat dosarele comorilor dacice. Obiectele au fost realizate de meşterii din vremea dacilor într-o manieră rar întâlnită, de ştanţare şi batere la rece şi ar fi avut rol de ofrande.

Scuturile de fier

Cinci scuturi antice de fier, furate în anii 2.000 din cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi-au pierdut urma pepiaţa neagră a antichităţilor. Alte două au fost recuperate de statul român. Acestea din urmă datează din secolul al II-lea î. Hr. - secolul I. d.Hr. şi au fost furate în perioada 2001 – 2002 din situl Cetatea dacică Piatra Roşie. Au fost recuperate în 2012, iar conform estimării au o valoare de 80.000 de euro fiecare. Informaţii despre două dintre cele cinci scuturi regale date dispărute au fost publicate pe pagina politiaromana.ro, la rubrica obiecte furate.

Pe aceeaşi listă mai sunt menţionate: un colan tip Torques, de argint, găsit în anul 2002 în Sarmizegetusa Regia, 12.000 de denari romani de argint găsiţi în 2004 în Sarmizegetusa Regia, 2.700 de monede Lysimah găsite în 1999 în Sarmizegetusa Regia, 2.440 Kosoni proveniţi dintr-un tezaur de 3.000 de piese furat în 1996 din Sarmizegetusa Regia, precum şi alte tezaure de kosoni şi de brăţări dacice.

În ultimul deceniu, autorităţile române au recuperat peste 1.000 de Kosoni de aur, 37 de monede Lysimach, 213 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur, două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale şi alte peste 12.000 monede de argint şi bronz. 


Sursa informaţiilor Adevărul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu