joi, 1 februarie 2018

În data de 31 ianuarie 2018 se împlinesc 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân






În data de 31 ianuarie 2018 se împlinesc 600 de ani de la moartea lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-au avut Țările Române. Pe vremea sa Dobrogea făcea parte din Țara Românescă. Acest lucru este cunoscut din documentele vremii și chiar din titulatura domnului, unde este menționat și ținutul dintre Dunăre și mare:

„Io Mircea mare voievod și domn, singur stăpânitor a toată țara Ungrovlahiei și al părților de peste munți, încă și spre părțile tătărești și herțeg al Amlașului și Făgărașului și domn al Banatului Severinului și de amândouă părțile peste toată Podunavia, încă până la Marea cea Mare și singur stăpânitor al cetății Dârstor ...”.

În colecția „Numismatică” a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea se păstrează 114 monede emise de Mircea cel Bătrân, care se eșalonează pe toată durata domniei (1386-1418). Până în prezent, pe teritoriul județului Tulcea, la Niculițel, a fost descoperit un singur tezaur monetar compus exclusiv din monede emise de marele voievod – 102 ducați. Sunt cunoscute și câteva descoperiri izolate de ducați și bani.
În colecția muzeului nostru se mai păstrează și trei medalii din bronz, realizate relativ recent. Două dintre ele au fost dedicate centenarului Independenței, având pe revers reprezentată statuia lui Mircea cel Bătrân din centrul orașului Tulcea, iar cea de-a treia a fost dedicată voievodului.



Sursa informaţiilor Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu