miercuri, 17 ianuarie 2018

Crucile monede din Katanga - 16.01.2018

Katanga este o provincie de sudul Republicii Democrate Congo foarte bogată în cupru, cobalt, staniu, uraniu și diamante. Băștinașii utilizau aceste bogații naturale încă dinaintea colonizării europene din secolul XIX. Din 1884, firme belgiene au început să exploateze resursele minerale astfel că zona s-a dezvoltat mult mai intens decât restul ţării. Colonie belgiană, Congo își obține independenţa în iunie 1960, iar în 1961 provincia Katanga devine stat separat de Congo. În 1963 Katanga (sau Shaba- care în limba swahili înseamnă cupru) este încorporată cu forța în Congo. Crucile Katanga, numite și Handa, sunt o forma de bani primitivi, utilizate încă din secolul XI și până în 1920 în tranzacțiile comerciale dintre triburile din provincie.



Handa sunt, de fapt niște lingouri din cupru având formă de cruce. Ele variau ca dimensiuni și greutate. Aveau, în general, între 13 și 26 cm lungime circa 1,5-2 cm grosime iar greutatea era între 0,5kg și până la 2,5kg. Se obțineau prin turnarea cuprului topit direct în mulaje făcute în nisip, lut sau piatră. După ce erau scoase din mulaj crucile uneori erau șlefuite.
Crucile Katanga au fost utilizate în decursul istoriei pentru scopuri politice, comerciale sau sociale. Cercetările arheologie efectuate în provincia Katanga au scos la iveala faptul că până în secolul XIV lingourile de cupru se turnau în doua forme: H și X.





Astfel de handa s-au găsit în morminte fiind legate de gâtul morților ca simbol al prestigiului și bogăției defunctului. Aceste handa erau mai mici având maxim 15 cm lungime. Au fost descoperite exemplare și de câțiva mm lungime. În secolul XV misionarii portughezi au introdus în zonă creștinismul și bineînțeles simbolul crucii, astfel ca handa a luat forma de cruce fiind asociata cu noua religie și căpătând noi semnificații mistice. În secolele 18-19 crucile Katanga erau simboluri ale puterii diverselor regate care se luptau pentru controlul resurselor de cupru, dar erau utilizate și pentru cumpărarea unei neveste sau a unei capre ori un pistol.
Valoarea de schimb a crucilor Katanga a variat în funcţie de perioada istorică, regiune și context. La sfârșitul secolului XIX, cu o cruce obișnuită puteai cumpăra 10 kg de faină sau 5-6 găini ori 6 topoare sau 4 kg de cauciuc. Un pistol se cumpăra cu 10 cruci iar pentru o soție trebuia să plătești circa 14 cruci mari. În prezent, prețul unei astfel de cruce-monedă având lungimea de 24cm este în jur de 125 $-200 $. 




În 1961 în Katanga s-au emis pentru scurt timp două monede din cupru de 1 și 5 franci care aveau pe ele, ca un omagiu, vechile simboluri handa.


Bibliografie:
1. http://www.hamillgallery.com/CURRENCY/KATANGACURRENCY/KatangaCurrency.html
2. http://www.joelscoins.com/odd.htm#katanga
3. http://www.pomexport.com/1images/PrimMoney.htm
4. Larry Allen-Encyclopedia of money, 1999, ABC-CLIO, Inc.,Santa Barbara, California


(articol apărut în revista "Colecționarul Român" nr.9/2007)

Autor Dorel Bălăiţă: 1 şi 2.


Sursa informaţiilor numismon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu