duminică, 17 septembrie 2017

Cel de-al șaselea Congres Internațional privitor la Antichitățile Mării Negre se va desfășura sub tematica generală "Grecii și Romanii la Marea Neagră și Importanța Regiunii Pontice pentru Lumea Greco-Romană"



În perioada cuprinsă între 18 și 22 septembrie 2017, Constanța va găzdui un eveniment științific și cultural de anvergură, încadrat sferelor istoriei și arheologiei clasice în spațiul circumpontic. Cel de-al șaselea Congres Internațional privitor la Antichitățile Mării Negre se va desfășura sub tematica generală "Grecii și Romanii la Marea Neagră și Importanța Regiunii Pontice pentru Lumea Greco-Romană" și va fi dedicat prof. Sir John Boardman (Universitatea Oxford) pentru celebrarea realizărilor sale excepționale și împlinirea a 90 de ani. Evenimentul va fi organizat de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” Constanța și Universitatea București, la sediul Universității constănțene de pe Bd. Aurel Vlaicu, Campus, corp A, etaj I, amfiteatrul A03.

Ideea organizării unui ciclu de întruniri științifice referitoare la istoria antică și arheologia zonei circumpontice s-a materializat în anul 1997, când a avut loc primul Congres Internațional al Mării Negre, la Varna, Bulgaria. Cu o acoperire cronologică largă, de 12 secole (sec. VII a.Chr. – V p.Chr.), tematica congresului pivotează în jurul celor două mari civilizații care au înglobat în sfera lor de influență și chiar în limitele administrative, malurile Pontului Euxin: civilizația greacă și apoi cea romană.

Cel de-al șaselea congres, organizat între 18 și 22 septembrie 2017, la Constanța, România, marchează împlinirea a 20 de ani de la primul. Este pentru prima dată când România găzduiește această manifestare, desfășurată odată la patru ani, în orașe precum Ankara (2001), Praga (2005), Istanbul (2009), Belgrad (2013). Participanții sunt cercetători din întreaga lume, care își vor prezenta cercetările și vor dezbate subiecte științifice în cadrul celor patru secțiuni: Fondarea coloniilor grecești și caracterul colonizării grecești (18 septembrie); Pontul și Atena. Artă pontică. Religie. Navigație și comerț. Regate pontice (19 septembrie); Republica romană târzie și Imperiul timpuriu în Pont și relația cu populația locală. Artă. Religie. Navigație și comerț (21 septembrie); Noi proiecte de cercetare arheologică (22 septembrie). Fiecare secțiune se va termina cu prezentarea câte unei serii de postere încadrate tematicii impuse. Se așteaptă participarea a aproximativ 150 de cercetători. Din comitetul Internațional de organizare, prezidat de sir John Boardman, fac parte nume recunoscute ale arheologiei și istoriei greco-romane.

Deschiderea oficială va avea loc în data de 18 septembrie 2017, la sediul vechi al Universității „Ovidius” Constanța, Bd. Mamaia, nr. 124, clădirea Bibliotecii, etaj I, Aula B, la ora 9:30.


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu