marți, 8 august 2017

Ceramica Valea Izei (Maramureş)



Muzeul de Artă Populara Constanţa – Fondul de Patrimoniu Cultural Naţional categoria Tezaur

Ceramica Valea Izei (Maramureş)

Muzeul de Artă Populară din Constanţa deţine o importantă colecţie de ceramică, reprezentativă pentru principalele centre de olărit ale ţării. Un loc special printre aceste obiecte de patrimoniu îl ocupă ceramica de pe Valea Izei (Maramureş), important centru de prelucrare a lutului, astăzi dispărut, caracterizat prin tehnica sgrafitării motivelor florale şi fitomorfe.

În expoziţia permanentă a muzeului, la etajul I, sunt expuse patru blide şi două ulcioare (cancee) deosebite prin motivele geometrice şi fitomorfe reprezentate, dar şi prin cromatică. Dintre aceste obiecte de patrimoniu iese în evidenţă, prin ornamentică şi colorit, un blid de secol XIX, din ceramică smălţuită în al cărui câmp central apare motivul pomului vieţii care ia forma unui brad. Acesta a fost realizat în mod minuţios: ramurile au fost desenate prin sgrafitare şi au fost acoperite cu un strat de culoare verde, iar conturul pomului a fost delimitat prin puncte albastre, uşor reliefate.

Bordura blidului, îngustă şi încadrată de cercuri albastre, prezintă o ornamentică geometrică redusă la alternanţa şirurilor de elemente punctiforme albastre cu benzi oblice, grupate câte două şi acoperite cu tonuri de roşu cărămiziu şi verde smarald.


Sursa informaţiilor Muzeul de Artă Populara Constanţa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu