luni, 24 iulie 2017

ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi



ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi

Joi, 27 iulie 2017, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române, organizează ZIUA PORȚILOR DESCHISE la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi. Iubitorii de istorie și arheologie sunt așteptați la baza Rezervației Arheologice Târgșoru Vechi, județul Prahova pentru a afla mai multe informații cu privire la istoricul și cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
Cercetarea arheologică în perimetrul actual al rezervaţiei a fost demarată în anul 1956. Săpăturile arheologice, efectuate în vara anului 1956 pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, au fost planificate de Institutul de arheologie al Academiei Române şi realizate cu fondurile Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova (atunci Muzeul de Istorie al Regiunii Ploiești).
Colaborarea de peste 60 de ani dintre Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române a generat acumularea unei cantități importante de informații şi artefacte, contribuind la rescrierea istoriei locului. Cercetările arheologice întreprinse pe malurile pârâului Leaota au scos la lumină urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Manifestarea se adresează comunității locale, autorităților locale, județene și naționale, comunității științifice, fiind o modalitate de popularizare și punere în valoare a unui patrimoniu istoric și arheologic unic. Legătura dintre locuri, oameni şi identitatea proprie poate fi realizată prin intermediul trecutului. Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său. În ceea ce priveşte oamenii, avem pe de o parte comunitatea cercetătorilor care, de-a lungul câtorva generații, au scos la iveală şi au redat contemporaneității numeroase vestigii uitate; iar pe de altă parte avem comunitatea locală – oamenii locului, care au avut partea lor de contribuție la redescoperirea trecutului.
Programul începe la ora 11 și se deschide cu comemorarea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol, urmată de o masă rotundă cu tema ”Rolul cercetărilor arheologice de la Târgșoru Vechi în cunoașterea trecutului”. Cu acest prilej, se va vizita expoziția de sit ”Târgșoru Vechi – un sit milenar” care prezintă istoricul cercetărilor și monumentelor arheologice identificate și cercetate la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări. În a doua parte a evenimentului, se va realiza o vizită ghidată pe șantierul arheologic și prezentarea complexelor arheologice aflate în cercetare.

dr. Bogdan Ciupercă


Sursa informaţiilor Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu