luni, 17 iulie 2017

Un pui de lup în haine din aur

Săpăturile arheologice din Mexico City au scos la suprafața pământului rămășițele unui pui de lup sacrificat literalmente în "haine" din aur. Tezaurul este format din 22 de piese intacte realizate din foi subțiri de aur decorat elaborat cu simboluri. Majoritatea sunt pandantive, deoarece elementele care le-au ținut împreună mult timp au dispărut. Există de asemenea un inel de nas și o placă de piept.


 
Lupul avea vreo opt luni când a fost sacrificat ritual. Trupul său a fost împodobit cu ornamente din aur și o centură de cochilii din Atlantic, apoi a fost așezat pe un pat de pietre în interiorul unei cutii tot din piatră. A fost îngropat lângă centrul principal de închinare din incinta sacră a Tenochtitlan-ului aztec, spre Vest, și trebuia să-l reprezinte pe Huitzilopochtli, zeul aztec al războiului, al Soarelui și al sacrificiului. Acest zeu era considerat ocrotitor al orașului. Arheologii au găsit straturi de ofrande în groapa de înhumare, obiecte reprezentând aerul, pământul și apa, gravate cu semne religioase. 





Dintre descoperirile arheologice din patruzeci de ani de săpături în jurul zonei Templo Mayor din Mexico City sau din piața centrală, aurul care acoperea acest pui de lup este printre printre cele mai calitative bijuterii găsite, atât în ​​ceea ce privește calitatea metalului, cât și ca realizare. Mai mult de 200 de sacrificii și ofrande ritualice au fost descoperite în aceste patru decenii, dar numai 16 dintre ele conțineau aur.

Nu e neobișnuit, deoarece marchizul conchistador Cortes și succesorii săi au prădat mare parte din aurul aztec pe care l-au găsit: l-au topit și l-au transportat în navele spaniole cu comori. Căutătorii de comori sau descoperitorii întâmplatori (de exemplu muncitorii care au găsit un mic tezaur și l-au vândut pe piața neagră) au diminuat apoi semnificativ comorile din aur care mai erau ascunse în pământ.




Această îngropare de pui de lup are atât o importanță istorică, cât și o mare valoare financiară și artistică. Descoperirea a fost chiar în pericol de a nu mai fi documentată vreodată. O canalizare din oraș, construită în anul 1900, a interferat cu locul înmormântării, distrugând parțial cutia din piatra. Din fericire, conținutul nu a fost expus, pentru că un mic obiect din aur a astupat gaura. 



Lupul a fost îngropat în timpul domniei regelui Ahuitzotl, cel mai temut și puternic conducător al teritoriilor aztece din zona Mexicului. Ahuitzotl a extins imperiul până în sudul Guatemalei, în perioada 1486-1502. Domnia lui Ahuitzotl a fost deosebit de brutală, ceea ce poate explica și cruda soarta a tânărului lup.

Sursa informaţiilor Harta Comorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu