miercuri, 26 iulie 2017

Foto-expoziția „Păsări migratoare din România – Specii acvatice”



Foto-expoziția „Păsări migratoare din România – Specii acvatice” - în perioada iulie-septembrie 2017, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Științele Naturii (Parcul Monument)

În perioada iulie-septembrie 2017, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științe ale Naturii, va fi deschisă foto-expoziția: „Păsări migratoare din România – Specii acvatice”.
Anual, pe teritoriul țării noastre vin și pleacă un număr mare de specii de păsări migratoare, fie că sunt specii cuibăritoare sau doar specii de pasaj. Pentru o prezentare cât mai coerentă a acestei categorii de păsări, am decis să împărțim păsările migratoare din România în două grupe și anume: speciile migratoare acvatice - care constituie obiectul expoziției actuale -, respectiv, speciile migratoare terestre, care vor constitui obiectul unei expoziții viitoare.
Din cele aproximativ 385 de specii de păsări ce trăiesc în România, 350 de specii sunt păsări migratoare, iar dintre acestea, aproximativ 50% sunt specii acvatice.
Termenul de „pasăre de apă” poate fi înțeles într-un sens foarte larg, acesta cuprinzând atât speciile care sunt strict adaptate mediului acvatic, cât și cele care sunt prezente în zona unei ape în anumite etape de viață prin comportamentul lor reproductiv sau de hrănire și odihnă.
În cadrul expoziției noastre sunt prezentate un număr de 45 de specii de păsări migratoare acvatice întâlnite pe teritoriul țării noastre, fiecare specie fiind însoțită de un text informativ în care sunt menționate aria de răspândire pe glob, zonele în care aceasta cuibărește, respectiv, zonele în care iernează. Deasemenea, mai menționăm tipul de migrație pentru țara noastră (oaspete de vară, oaspete de iarnă, specie parțial migratoare), zonele în care specia este prezentă pe teritoriul României și frecvența acesteia și dacă specia cuibărește sau nu la noi.
În țara noastră sunt atât păsări migratoare oaspeți de vară, care pleacă toamna în țările calde și revin primăvara, cât și oaspeți de iarnă, specii care petrec iarna la noi și se întorc apoi primăvara în nordul Europei. După aceste considerente, putem spune că migrația păsărilor din România se petrece în două perioade distincte ale anului: primăvara și toamna. Migrația de primăvară este una rapidă, deoarece păsările sunt împinse de instinctul de reproducere, spre deosebire de migrația de toamnă, în care păsările nu se grăbesc, deoarece caută locuri în care să se hrănească pentru a putea zbura, împreună cu puii, pe distanțe mari.
Există şi păsări migratoare, care, în drumul lor către țările calde, poposesc în România (în Delta Dunării) doar pentru a se odihni şi pentru a se hrăni. Acestea sunt speciile de pasaj.
Deasemenea, sunt păsări migratoare care nu părăsesc țara noastră decât atunci când iernile sunt foarte grele. Multe dintre păsările de apă pleacă doar atunci când luciul apelor îngheață și hrănirea devine imposibilă. Acestea sunt speciile parțial migratoare.
Migrația păsărilor este un miracol al naturii. Este un fenomen ciclic, întâlnit la sute de specii din întreaga lume, ce se bazează atât pe instinct cât și pe evoluția schimbărilor climatice.

Dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii


Sursa informaţiilor Muzeul Brăilei „Carol I”. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu