marți, 20 iunie 2017

Traversare Ţarcu-Godeanu



Aceasta este o drumeţie montană de dificultate mare, recomandată numai montaniarzilor cu experienţă, antrenament şi echipament adecvat. Se doarme la cort şi se merge cu trenul (+ taxiurile).

Cu prilejul mini-vacanţei de Sfânta Maria, vă propun un traseu de 4 zile care atinge două dintre cele mai izolate masive montane din România (conform distanţei faţă de cele mai apropiate localităţi), ambele făcând parte din Grupa Retezat-Godeanu (Carpaţii Meridionali).

Programul zilei de vineri, 11 august:

Ora 20:30 – întâlnire la Gara de Nord, cu biletul deja cumpărat, pentru trenul IRN 1695, cu destinaţia Caransebeş. Un bilet întreg costă 90 de lei la scaun şi 120 de lei la cuşetă – vă recomand insistent să vă luaţi bilete la cuşetă, pentru că a doua zi va fi una foarte grea din punct de vedere al solicitării fizice. Vă sugerez să vă luaţi bilete cu cel puţin o zi înainte. Trenul pleacă la ora 21:25.

Programul zilei de sâmbătă, 12 august:

Ora 05:01 – sosirea trenului la Caransebeş (sperăm să nu întârzie), îmbarcarea în taxiuri cu destinaţia Telescaun Borlova (pe cursa asta se cer între 50 şi 100 de lei per maşină, ne descurcăm). Dis de dimineaţă plecăm pe traseul montan Telescaun Borlova – Vârful Ţarcu (2190 m) – Lacul Pietrele Albe, la acesta din urmă vom monta corturile în prima seară. Traseul din această zi se parcurge în aproximativ 8 ore, la care se adaugă popasurile determinate de refacerea forţelor şi/sau de vreme rea.

Programul zilei de duminică, 13 august:

Ora 06:00 cu aproximaţie – trezirea şi micul dejun. Plecare în direcţia Şaua Şuculeţu – Vârful Godeanu (2229 m) – Stâna din Groapa Balmoşului, circa 8 ore, la care se adaugă popasurile. În această zi efectuăm traversarea din Ţarcu în Godeanu, prin vârful Prislopului. Vom monta corturile lângă stâna Groapa Balmoşului, pe care cel mai probabil o vom găsi funcţională (este şi sezon de afine).

Programul zilei de luni, 14 august:

Ora 06:00 cu aproximaţie – trezirea, micul dejun şi plecare în direcţia Cerna Sat (Cheile Corcoaia) – Camping 7 izvoare de lângă Băile Herculane. Traseul până la Cerna Sat durează circa 4 ore, apoi până la intersecţia cu DN 67D (cel cu asfalt) se mai merge încă 13 km, pe jos (deşi este foarte posibil să prindem căruţe sau tractoare, ne orientăm la faţa locului). De la drumul asfaltat, chemăm taxiuri din Herculane, să ne lase la campingul de la ştrandul 7 izvoare (preţul per maşină tot cam 100 de lei). În restul zilei este program de ştrand termal şi/sau băi termale fierbinţi (la "cădiţe"). Taxa de campare este de circa 20 de lei de persoană, iar accesul la piscină încă 20 de lei pentru o singură intrare.

Programul zilei de marţi, 15 august:

Trezirea se face după bunul plac, programul de dimineaţă fiind de ştrand termal / băi termale fierbinţi / plimbare. La ora 16:50 avem tren din staţia Băile Herculane (IR 73) cu sosire la Bucureşti Nord la ora 22:38. Un bilet întreg costă 79 de lei.

ATENŢIE! Un montaniard experimentat cunoaşte foarte bine echipamentul necesar pentru o expediţie la cort, în zone izolate, timp de 2-3 zile sau mai mult! Întrucât evenimentul se dedică drumeţilor cu experienţă, nu am insistat pe marginea acestui aspect. Totuşi, pentru a face o scurtă recapitulare, voi menţiona necesitatea următoarelor componente: cort de munte – sac de dormit 0 grade – izopren, rucsac de minim 60 de litri, bocanci de 3 anotimpuri, lanternă, trusă medicală, sursă de foc, mâncare pentru 3 zile, primus şi auxiliare, capacitate de a transporta minim 2-3 litri de apă pe zi (vom avea izvoare la locurile de campare şi la baza muntelui), pelerină de ploaie, haine groase, haine de schimb, căciulă, mănuşi, hărţile munţilor Ţarcu şi Godeanu, busolă, fluier, telefon mobil cu GPS (mai ziceţi voi dacă am uitat ceva).

Traseul pune probleme numai de efort şi orientare, din punct de vedere tehnic nu sunt probleme. Mersul pe munte implică riscuri şi pericole (animale sălbatice, vreme rea, accidentări etc.).

Poate participa oricine, indiferent de oraşul din care soseşte, cu recomandarea de a se anunţa înainte, prin email (detalii mai jos). Participarea este gratuită, dar transportul şi taxa de campare + ştrand vi le achitaţi singuri. În primele două nopţi nu se plătesc taxe de campare. O sumă orientativă de bani pe care ar trebui să o aveţi la voi pentru întreaga deplasare, dacă plătiţi biletele de tren întregi pe relaţiile cu Bucureşti, este de 350-400 de lei.

Vă mulţumesc frumos!
Andrei – arhivadegeografie@gmail.com


Sursa informaţiilor Arhiva de Geografie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu