miercuri, 21 iunie 2017

De Sânzâiene la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş



Sărbătoarea de Sânziene (24 iunie), Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, este situată calendaristic în preajma solstițiului de vară, în vremea coacerii holdelor. În trecut, se aruncau coronițe împletite din flori de sânziene galbene pe acoperișurile caselor, pentru toți membrii familiei. În multe părți coronițele de sânziene se pun și pe acareturile din gospodărie, deoarece aduc belșug și apără recoltele de dăunători.
De Sânzâiene sărbătorim și ziua Iiei și trebuie să amintim că această cămaşă tradiţională este principala piesă componentă a portului tradiţional. Astfel, cămaşa mureşeană, indiferent din ce zonă etnografică provine, din Câmpia Transilvană, zona Târnavelor, Valea Mureşului, Valea Gurghiului, prin frumuseţea şi valoarea sa artistică prezintă aceleaşi caracteristici cu piese similare din alte zone ale ţării.
Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș prin secția Școala Populară de Arte, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Mureș, vă invită vineri, 23 iunie 2017, începând cu ora 12, la Sărbătoarea Iiei.
Vă așteptăm în Piața Trandafirilor 11, să vedeți cum se confecționează o cămașă tradițională sau artizanală, de către meșterii populari, meșterii artizani care confecționează sau învață tainele acestei îndeletniciri. Deci, dacă ai o ie cusută de tine sau vrei să-ți coși una te invităm la Muzeul de Etnografie.
Vizitatorii care vor veni îmbrăcaţi în cămașă populară au acces gratuit la expoziţiile tematice “Târgurile mureşene şi lumea rurală” şi “ANNA. Destin de femeie în secolul XX”.
Participă meșteri populari, meșteri artizani din Tîrgu Mureș precum și grupul de lucru manual ,,În brațele bunicii” coordonat de președintele Asociației ,,Ideal Infinit," Cristina Mureșan.
Începând cu ora 17, elevii Şcolii Populare de Artă, vor prezenta un moment folcloric susținut de elevii și profesorii clasei de canto popular.

Îndrumători profesori: Dorina Oprea și Valentina Teanc
Director-manager: Iulian Praja
Muzeografi: Laura Pop, Livia Marc
Șef secție: Anca Florea
Consultant artistic: Ana Naznan


Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu-Mureş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu