luni, 15 mai 2017

Vernisajul expoziției ”Campaniile Militare din 1917”



În ziua de miercuri, 17 mai 2017,de la ora 14.00, Arhivele Naţionale vă invită la vernisajul expoziţiei cu tema ”Campaniile militare din 1917”, la sediul din Bd. Regina Elisabeta, 49.

Într-un an bogat în evenimente menite să comemoreze prima conflagrație mondială a secolului trecut, Arhivele Naţionale propun publicului o expoziţie de documente care evocă eforturile armatei române de a se redresa şi de a opri înaintarea inamicului în Moldova, care în acel an constituia tot ce mai rămăsese din România.

Cele peste 300 de documente - fotografii, hărţi şi jurnale - expuse în original sau copie reflectă contextul politic intern, rolul Misiunii Militare Franceze în reorganizarea armatei române, viaţa pe front şi dramele din spatele frontului, aspecte legate de ofensiva de la Mărăşti şi rezistenţa româno-rusă la Mărăşeşti şi Oituz, cazuri de trădători, spioni şi dezertori, serviciile de asistenţă sanitară şi religioasă pe front şi în zona interioară, imaginea armatei ruse, imaginea inamicului în campanie, stabilizarea frontului şi încheierea Armistiţiului.

Acestea reprezintă și criteriile tematice de organizare a expoziției constituite din documente deținute majoritar de Serviciul Arhive Naţionale Istorice Centrale, de servicii județene ale Arhivelor Naționale precum Vaslui, Botoşani, Mehedinţi, Iaşi, Galaţi etc. dar și din documente provenind de la instituții partenere - Serviciul Istoric al Armatei, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional de Istorie a României.

Consilierul științific al expoziției este doamna Bianca Pârvulescu, doctor în istorie, care conduce Biroul de Arhive Contemporane din cadrul Arhivelor Naționale ale României.

Arhiva Națională de Filme a pus la dispoziție un film pe tema campaniilor militare desfășurate de România în cel de-al treilea an al Marelui Război.

Evenimentul expozițional este prevăzut în Hotărârea de Guvern 821/2015 privind aprobarea Programului naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Război Mondial.

Expoziția va putea fi vizitată și în noapte de sâmbătă, 20 mai, spre duminicaă, 21 mai, între orele 20:00 și 02:30, când Arhivele Naționale se înscriu pe harta bucureșteană a Nopții Muzeelor.


Sursa informaţiilor Arhivele Naţionale ale României.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu