miercuri, 12 aprilie 2017

Influența culturii otomane în muzicile de tradiție orală


Centrul de Studii Turce vă invită la o nouă întâlnire dedicată istoriei și civilizației otomane și turce având de această dată ca temă muzica.

Evenimentul special este organizat în cadrul Săptămânii Porților Deschise la Facultatea de Istorie, împreună Cercul de Istorie Orientală și va fi o prelegere împletită cu secvențe muzicale.

Invitatul lunii aprilie este artistul Bogdan-Mihai Simion, doctorand în filologie al Universității București, cobzar, solist, actor, scriitor și folclorist.

După 10 ani de cercetare aplicată pe teren şi după întâlnirea a peste 250 de muzicieni de tradiţie risipiţi în sate de pe întreg teritoriul României de astăzi, prelegerea va fi o analiză a ce a mai rămas din moştenirea otomană în muzicile de tradiţie orală din România. Vom povesti despre fanfarele ţărăneşti, apărute în a doua jumătate a sec. XIX, dacă şi cât ne mai amintesc de vechile mehterhanele de curte domnească, despre muzicile romilor lăutari din sudul ţării şi de ce repertoriul ţigănesc-lăutăresc "sună" balcanic, în timp ce repertoriul românesc "sună" european, şi nu în ultimul rând, de ce ceteraşii din Câmpia Transilvaniei se simt de câteva decenii din ce în ce mai atraşi de repertoriul "pan-balcanic" la mare modă în România de astazi.

Pe lângă multe exemple muzicale, Bogdan-Mihai Simion va veni la Întâlnirea CST cu o cobză la care va interpreta câteva cântece învăţate în sate, iar colegul său Cosmin cu o darbouka şi un djembe, instrumente de mult dispărute din tarafurile de la noi, dar revenite spectaculos odată cu apariţia în periferia oraşelor a fenomenului neo-manelelor din anii `80 ai sec. XX.

Evenimentul face parte din seria de prelegeri lunare „Intâlnirile Centrului de Studii Turce” coordonată de lect.univ.dr. Silvana Rachieru.

Intâlnirea va avea loc în Amfiteatrul Iorga, etajul I, Facultătea de Istorie.


Sursa informaţiilor aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu