sâmbătă, 18 martie 2017

Câteva informaţii despre bancnotele false din timpul Războilului Civil American



6 noiembrie 1861 - Jefferson Davis este ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.
Alegerea lui Abraham Lincoln, cu exact un an înainte, ca președinte al Statelor Unite ale Americii a condus la declanșarea Războiului Civil American (1861-1865). Susținut de statele „unioniste”, candidatul Partidului Republican nu a câștigat nici măcar unul din statele care aveau să secesioneze – candidatul favorit al acestora fiind John C. Breckinridge, reprezentatul Sudiștilor Democrați și vice-președintele în funcție al Statelor Unite.
Pe fondul unei mai vechi dispute între statele americane în ceea ce privea suveranitatea acestora și dreptul de a permite sau nu sclavia, odată cu alegerea lui Lincoln, șapte state au votat în favoarea secesiunii – South Carolina, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia, Louisiana, Texas – acestea fiind urmate de încă patru – Virginia, Arkansas, Tennessee, North Carolina – odată cu declanșarea războiului în urma bătăliei de la Fort Sumter.
Statele Confederate ale Americii luau naștere în primele luni ale anului 1861, constituția adoptată în martie 1861 prevăzând ca Președintele Statelor Confederate să fie ales pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea realegerii acestuia.
Primele și singurele alegeri prezidențiale ale Statelor Confederate au avut loc pe data de 6 noiembrie 1861. Jefferson Davies, senator de Mississippi (1857-1861) și fost Secretar de Război (1853-1857) s-a opus inițial secesiunii, fiind conștient de disporoporțiile militare. Cu toate acestea, în ianuarie 1861 renunță la postul din Senatul Statelor Unite pentru ca începând cu 18 februarie 1861 să fie ales Președinte provizoriu al Confederației. La alegerile din noiembrie acesta a candidat fără a avea un contracandidat, câștigând, în mod evident, toate cele 11 state.
Bancnota pe care o prezentăm este o reproducere – falsificarea emisiunilor confederate fiind o practică des întâlnită în perioada războiului – a unei bancnote emise în anul 1861, în luna septembrie, cu câteva luni înainte de alegeri; ea are valoarea nominală de 50 de dolari, iar pe avers este reprezentată Moneta, zeița banilor, alături de cufere cu bani iar în stânga jos, doi marinari.


Sursa informaţiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu