vineri, 17 martie 2017

Câteva informaţii despre bancnotele inflaţioniste din Germania de după Primul Război Mondial




Bancnote inflaționiste
Germania

Inflația este scăderea puterii de cumpărare a banilor, un fenomen întâlnit în contextul crizelor economice iar hiperinflația este fenomenul de accelerare într-un ritm rapid a acesteia.
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de hiperinflație este cel al Germaniei interbelice. Înfrângerea din Primul Război Mondial, urmată de semnarea Tratatului de la Versailles în 1919, au fost principalii factori care au condus la prăbușirea economică a Republicii de la Weimar.
În urma colapsului economic, puterea de cumpărare a mărcilor germane a înregistrat o scădere nemaiîntâlnită. Dacă în ianuarie 1919 un dolar american era echivalentul a 8,2 mărci, în decembrie 1923 acesta era echivalentul a nu mai puțin de 4.200.000.000.000 mărci (4,2 trilioane).
La finalul anului 1923 guvernul german a decis înlocuirea vechilor bancnote și introducerea unei noi monede, Rentenmark-ul, tăind 12 zero-uri din valoarea vechilor emisiuni.
Din cadrul colecțiilor Muzeului George Severeanu, vă prezentăm bancnota cu cea mai mare valoare nominală emisă vreodată în Germania – 100.000 trilioane mărci. Aceasta este unifață, pe aceasta fiind reprezentată valoarea nominală, seria și data emiterii, 23 octombrie 1923.


Sursa informaţiilor Muzeul George Severeanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu