miercuri, 28 septembrie 2016

Conferința:„AMINTIRI DIN LINIA ÎNTÂI. 72 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș”



Conferința:„AMINTIRI DIN LINIA ÎNTÂI. 72 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș”

Muzeul Municipal Mediaș organizează cu sprijinul istoricului Dan Ramf conferința „Amintiri din linia întâi. 72 de ani de la bătălia de la Oarba de Mureș”, dedicată memoriei veteranilor de război căzuți la datorie pe câmpurile de luptă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Invitat special la acest eveniment, care ne va împărtăși din amintirile și experiențele sale din perioada războiului, este col. retr. Niculae MARINESCU (95 de ani), născut la data de 23 iulie 1921, în comuna Dăneasa judeţul Olt, absolvent al Școlii Militare de Cavalerie de la Târgoviște, promoția 1942. După absolvire a fost repartizat la regimentul 2 de Călărași de la Caracal, din cadrul Diviziei a 8-a de Cavalerie. A participat pe frontul românesc în perioada 1942-1944, luând parte activă la luptele pentru apărarea Bucureștiului și ulterior la cele desfășurate în Ardeal până la Oarba de Mureș, unde este rănit grav, fiind imobilizat în spitalul din Mediaș până la sfârșitul războiului.

Bătălia de la Oarba de Mureş a început pe data de 17 septembrie 1944, fiind considerată una dintre cele mai sângeroase lupte purtate de armata română pe frontul din Transilvania. Aceasta a durat 20 de zile, până pe 6 octombrie 1944. Românii au plătit foarte scump, cu vieţile a 11.000 soldaţi, forţarea Mureşului şi cucerirea punctelor fortificate de armata germană pe dealul Sângeorgiu.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Municipal Mediaș, Str. M. Viteazu, Nr. 46, în data de 6 octombrie, ora 17:00.

Vă așteptăm cu drag!


Sursa informaţiilor Muzeul Municipal Mediaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu