miercuri, 25 mai 2016

Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săseşti din Transilvania, are loc în perioada 10 - 15 august 2016



Festivalul Săptămâna Haferland, ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție, va avea loc în perioada 10 - 15 august 2016 și așteaptă peste 2.500 de turiști. Săptămâna Haferland este cel mai mare eveniment cultural dedicat promovării zonei săsești din Transilvania, iar ediția din acest an a festivalului are ca tematică centrală familia, sloganul evenimentului fiind "Sașii te așteaptă în familie!". Odată cu ediția din acest an, festivalul își propune să devină primul festival dedicat turiștilor care călătoresc în familie și să le ofere acestora modalități de petrecere a timpului liber indiferent de vârstă.


Sursa: Youtube Utilizator: Fundatia Michael Schmidt

Cea de-a patra ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Fișer, Rupea, Saschiz, Viscri, Roadeș, Criţ, Cloașterf și Meșendorf. În cadrul festivalului, turiștii români și străini vor putea să asiste la degustări de produse locale, concerte de muzica clasică și concerte gospel în bisericile fortificate, bal tradițional săsesc, dar și demonstrații de meșteșuguri. În plus, cei mici vor putea participa la un concurs de pictură și la șezători cu povesti.

Primele trei ediții ale festivalului Săptămâna Haferland au strâns peste 4000 de participanți și s-au bucurat de prezenţa a zeci de personalități ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

În 2016, organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreuna cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvăneni în Germania, și-au propus ca atât numărul turiștilor cât și timpul petrecut de aceștia în zonă, să crească. Dacă în 2015 majoritatea turiștilor a participat la activitățile dintr-o singură zi de festival, la ediția din 2016, organizatorii vor ca aceștia să petreacă minim 2 zile în satele săsești din "Ţara Ovăzului". Regiunea săseasca din Transilvania a fost denumită "Tara Ovăzului" sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

Ziua principală a ediției de anul acesta a festivalului Săptămâna Haferland se va desfășura în satul Criţ, la data de 14 august 2016. Festivalul va beneficia de înaltul patronaj al vicepremierului Vasile Dincu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și al lui Bernd Fabritius, președintele Federației Mondiale a Sașilor și Membru în Bundestag.

Partenerul oficial al ediției din acest an a festivalului este Autoritatea Națională pentru Turism, care se va implica activ în promovarea evenimentului pe plan național.

Asociația Curtea Veche s-a alăturat inițiatorilor evenimentului din acest an prin prisma proiectelor comune care vizează promovarea lecturii în rândul copiilor din Haferland în cadrul unor ateliere specifice.

Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural săsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Fundația a fost înființată în 2010, iar, până în acest moment, a implementat numeroase proiecte în Ţara Ovăzului și nu numai.

Printre proiectele implementate de fundație se numără: restaurarea Orgii Bisericii din Criţ, finanțarea filmului "Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp", reconstruirea casei parohiale din Criţ după planurile inițiale, proiecte umanitare în colaborare cu organizații de renume precum UNICEF, Fundația Peter Maffay / Tabaluga și sprijinirea unor manifestări artistice precum proiectul "Clasic e fantastic" sau "Musica Coronensis".


Sursa informaţiilor HotNews.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu