sâmbătă, 16 aprilie 2016

Expoziția ”Începuturile arheologiei urbane la Alba Iulia. In memoriam Adalbert Cserni şi Ion Berciu”, la Alba Iulia



Duminică, 17 aprilie 2016, ora 11.00 la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisată expoziția Începuturile arheologiei urbane la Alba Iulia. In memoriam Adalbert Cserni şi Ion Berciu.

Evenimentul se dorește a fi un omagiu adus celor doi mari arheologi albaiulieni, Adalbert Cserni și Ion Berciu, de la a căror moarte se împlinesc anul acesta 100, respectiv 30 de ani.

Adalbert Cserni a fost profesor, naturalist, numismat și un pasionat arheolog, fiind cel care a pus bazele muzeului albaiulian. De asemenea, el a fost cel care a întreprins primele campanii de cercetare arheologică în fostul oraș roman Apulum.

Ion Berciu a pus bazele muzeologie moderne la Alba Iulia în perioada interbelică. Eforturile sale au fost întreprinse în mai multe direcții, precum: organizare instituțională, efectuarea unor noi cercetări arheologice, achiziționarea pieselor de patrimoniu apărute fortuit, precum și înființarea publicației științifice Acta Musei Apulensis – APULUM.

Expoziția grupează o serie de documente legate de activitatea celor doi mari oameni de știință și mai multe artefacte arheologice provenite din cercetările lor. Curatorii expoziției sunt: George Bounegru (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia), Viorica Rusu-Bolindeț (Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca) și Csaba Szabó.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Muzeul de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Biblioteca Batthyaneum și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.


Sursa informaţiilor Ziarul Unirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu