vineri, 22 aprilie 2016

Demonstrație de încondeiat ouă de Sfintele Paști - Muzeul de Etnografie Brașov


Muzeul de Etnografie Brașov, situat pe Bdul Eroilor nr, 21 A, vă invită luni, 25 aprilie de la orele 12:00, la o demonstrație de încondeiat ouă de Sfintele Paști.
Această demonstrație practică este susținută de mai multe femei originare din satul Cuciulata, comuna Hoghiz: Mariana Stroe, Anca Roșală, Georgiana Roșală, Marioara Neamțu, Ileana Roșală și Bianca Stroe, care transmit mai departe acest meșteșug tradițional.
Pentru încondeiatul ouălor se folosește metoda „scrierii” cu un instrument special numit condei și ceară de albine încălzită. Pe oul fiert se conturează motive decorative cu ceară precum: coada rândunicii, broasca, căpăstrul, cârja, fierul de plug, cărarea rătăcită, frunza de stejar, vioara, cuibul de rândunică, cuibul de viespi etc. După contrarea modelelor, oul se scufundă în vopsea roșie obținută pe cale vegetală în trecut, azi din coloranți Galus. Pe ouă se mai „scrie” anul când au fost realizate și urările de: „La mulți ani! ”sau „Hristos a înviat!”
În satul Cuciulata, ouăle se dăruiesc copiilor în prima și în a doua zi de Paști!
Meșteșugul încondeierii ouălor, practicat în preajma sărbătorilor de Paști a dus faima localității Cuciulata peste hotarele satului.
Vă așteptăm!


Sursa informaţiilor Muzeul de Etnografie Brașov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu