joi, 31 martie 2016

Piesa zilei la Muzeul de Istorie Botoşani. Statuetă feminină aparţinând culturii Cucuteni (4600-3800 î.Hr.)


Piesa zilei la Muzeul de Istorie Botoșani. 

Statuetă feminină aparţinând culturii Cucuteni (4600-3800 î.Hr.), descoperită ca urmare a cercetărilor arheologice de la Vorniceni, judeţul Botoşani, coordonate de arheologul Maria Diaconescu.
Piesa este întreagă, în poziţie şezând, cu picioarele îndreptate în jos şi genunchii flexaţi. Picioarele sunt demarcate doar pe partea dorsală. Statueta este decorată cu incizii în care s-a aplicat culoare roşie, pe ambele suprafeţe, păstrată doar parţial.
Motivele decorative sunt realizate din benzi formate din romburi şi linii.
Romburile apar în zona abdomenului şi pe spatele statuetei, în aceeaşi zonă corespondentă. Pe partea dorsală prin linii sunt sugerate drapaje.
Cel mai interesant element este ornamentul sub forma unui şorţ amplasat in partea frontală. Şorţul este format din două benzi, umplute cu împunsături, sugerând un material textil. Pe părţile laterale, liniuţele sugerează franjurii care cad pe părţile laterale ale picioarelor. Motivului decorativ al ,,șorțului” cu franjuri este întâlnit în plastica antropomorfă neolitică.
Capul e modelat sub forma unei proeminenţe conice, fără detalii de fizionomie. Sunt modelaţi doar umerii de formă conică, uşor aplatizaţi.


Sursa informaţiilor Muzeul de Istorie Botoșani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu