marți, 23 februarie 2016

Vernisajul micro-expoziției „Exponatul lunii februarie 2016” MNIR



Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) prezintă în luna februarie 2016, în cadrul micro-expoziţiei „Exponatul lunii“, o piesă excepţională: „Convoi la Plevna” - o pictură de Ștefan Luchian expusă pentru prima dată după restaurare. Vernisajul micro-expoziţiei va avea loc joi, 25 februarie 2016, începând cu ora 13:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Sala Lapidarium.

Supranumit „poetul plastic al florilor”, Ştefan Luchian a deschis drumuri noi în arta românească prin intermediul operei sale, exercitând o puternică influenţă asupra picturii din primele decenii ale secolului al XX-lea.

Marele artist, de la a cărui moarte se împlinește anul acesta un secol, s-a aflat la începutul creaţiei pe linia realistă a reprezentării plastice, urmând pentru o vreme calea înaintaşilor săi. A fost apreciat ca fiind unul dintre cei mai străluciţi urmaşi ai lui Nicolae Grigorescu şi Ion Andreescu, „părinţii” picturii româneşti. Luchian reprezintă prin lucrările sale expresia şi conştiinţa profund istorică a naţiunii româneşti şi datorită tatălui său, militar, implicat în evenimentele istorice ale vremii. Astfel, evenimente importante, cum ar fi Războiul pentru Independenţa naţională a României (1877-1878), sunt marcate în opera lui Luchian prin lucrări precum: „O santinelă”, „Santinela de la 1877”, „Roşiorul” sau „Curaj”. Pictorul reînsufleţeşte pe pânză imaginea tinerilor oşteni români ce cu arma în mână sunt gata să-şi apere hotarele ţării.

Subiectul picturii denumită „Convoi la Plevna” priveşte, de asemenea, o secvenţă din Războiul de Independenţă, un motiv intens explorat şi în pictura lui Grigorescu. Realizat în perioada de început a creaţiei pictorului, tabloul „Convoi la Plevna”, aflat în colecția Muzeului Național de Istorie a României, se află sub puternica influenţă artistică a lui Nicolae Grigorescu din punct de vedere al subiectului, compoziţiei şi cromaticii. Este posibil ca această pictură să fi fost realizată pentru a pregăti o altă lucrare de mai mari dimensiuni, cu acelaşi titlu, ce urma să fie expusă la un salon parizian în anul 1892.

Tabloul „Convoi la Plevna” a fost supus unui complex proces de conservare-restaurare, în urma căruia a fost „readus” la viață și redat publicului iubitor de frumos. Operațiunea de restaurare, realizată de lector univ. dr. Romeo Gheorghiță și de dna. Sorina Gheorghiță, a fost una complicată, întrucât lucrarea prezenta numeroase intervenţii anterioare iar examinarea realizată înaintea restaurării a revelat existenţa unor degradări şi pierderi destul de semnificative. Operaţiunile de restaurare au avut în vedere recuperarea autenticităţii imaginii operei de artă. Procesul metodologic şi de analiză preliminară, a urmărit în primul rând conservarea şi recuperarea valorii autentice istorice şi estetice a picturii „Convoi la Plevna”.

Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 25 februarie - 18 martie 2016, putând fi vizitată de miercuri până duminică în intervalul orar 09:00 – 17:00.

Vă așteptăm cu drag la #MNIR!


Sursa informaţiilor MNIR.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu