marți, 16 februarie 2016

Expoziția de arheologie „Civilizația medievală în Moldova”



Expoziția „Civilizația medievală în Moldova” - organizată de către Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, în colaborare cu muzeele din Iași, Bârlad, Suceava, Bacău și Botoșani - va fi deschisă publicului în data de 18 februarie 2016, la ora 13, în Sala „Arta” a muzeului vasluian. Invitaţii la această acțiune sunt arheologii COSTICĂ ASĂVOAIE de la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și MIRCEA OANCĂ de la Muzeul „V. Pârvan” Bârlad, precum și restauratorul expert DAN FĂRTĂIȘ de la muzeul din Suceava.
Organizatorii acestui eveniment - prof. dr. RAMONA MOCANU și dr. LAURENȚIU CHIRIAC - vă invită să vedeți peste 200 de obiecte de patrimoniu care reflectă preocupările de bază ale oamenilor de atunci și civilizația Moldovei medievale. E vorba de arme (săbii, spade, scuturi, vârfuri de lance, de suliță și de săgeată, tun de mână, bombardă, pumnale, cuțite, topoare de luptă, harbalete, bâte cu țepi, baltage, buzdugane cu peceți etc.), piese de cavalerie și harnașament, obiecte de podoabă şi accesorii (cercei, mărgele, inele, paftale, aplice etc.), monede, ceramică ornamentală și de uz casnic, porțelanuri, obiecte de cult, elemente de artă decorativă, steaguri de luptă, unelte agricole și meșteșugărești, cahle și discuri ornamentale.

Totodată, la această manifestare vor fi invitați să susțină microrecitaluri elevii de la Grupul vocal-instrumental „Izvorașul” și cantautorul Romică Brunchi din Vaslui.

Expoziția „Civilizația medievală în Moldova” are ca scop principal conștientizarea importanței și semnificației istoriei medievale a Țării Moldovei, prin ilustrarea culturii sale materiale, a spiritului epocii și a celei mai reprezentative personalități medievale: Ștefan cel Mare. Obiectivul principal al acestei ample acțiuni îl reprezintă sensibilizarea grupului-țintă (elevi, profesori, oameni de cultură) și a altor persoane interesate asupra importanței și înțelegerii civilizației medievale în Moldova, dar și a rolului jucat de târgurile Vaslui, Bârlad și Huși în acea perioadă.

„Istoria medievală a Moldovei a reprezentat o perioadă de pace, bogăţie şi maximă dezvoltare a culturii materiale şi spirituale, dar și de sângeroase războaie pe care oamenii locului au trebuit să le poarte. Cu toate acestea, marii voievozi ai Țării Moldovei au înţeles că adevărata putere a statului și a oamenilor săi nu o dă întinderea pământului şi nici abundenţa resurselor naturale, ci munca, principiile morale şi seriozitatea cu care un popor ştie să-și croiască destinul său istoric. Tocmai de aceea, putem vorbi despre Evul Mediu din Moldova ca despre o epocă de sinteze creatoare, în care arta şi cultura au îmbinat înţelepciunea cuvântului cu frumuseţea imaginii. O artă calmă şi luminoasă, deopotrivă, în care sacrul şi profanul au coexistat armonios. Arta medievală din Moldova se reprezintă și acum pe sine, simplu şi măreţ, tronând misterios peste timp.” - a declarat dr. Laurențiu CHIRIAC.


Sursa informaţiilor Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu