luni, 15 februarie 2016

Conferința națională: „ARTĂ ȘI MEȘTEȘUG. ATELIERELE CERAMICE DIN PROVINCIILE DACIA ȘI MOESIA INFERIOR”



INVITAȚIE

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă invită să participați la Conferința națională:

„ARTĂ ȘI MEȘTEȘUG. ATELIERELE CERAMICE DIN PROVINCIILE DACIA
ȘI MOESIA INFERIOR”,

care va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 23-25 iunie 2016.

Tema propusă are în vedere definirea producției ceramice locale a atelierelor care au activat în provinciile Dacia și Moesia Inferior în perioada romană (secolele I-VII p. Chr.). Această analiză se va concentra asupra următoarelor aspecte, necesare pentru a demonstra existența unei producții locale și posibilitatea de a identifica structura internă a atelierelor ceramice:
A. Datele epigrafice care atestă producția ceramică:
1. Nume de meșteri olari atestați pe diferite categorii ceramice;
2. Graffiti cu nume de meșteri făcute înainte de ardere (ante cocturam);
3. Atestarea unor proprietari sau meșteri olari pe monumente epigrafice etc.
B. Evidențele arheologice:
1. Existența structurilor componente ale unui atelier ceramic: cuptoare, gropi pentru extragerea și prepararea lutului, spații pentru uscarea și depozitarea vaselor, gropi de rebuturi, fântâni etc;
2. Existența tiparelor și a instrumentelor folosite pentru decorarea ceramicii;
3. Atestarea unei producții ceramice la scară “industrială”, individualizată prin confecționarea unor categorii specifice unui anumit centru de producție și prin aria de răspândire a produselor acestora.
C. Studii interdisciplinare menite să contribuie la constituirea unor baze de date privind luturile utilizate în antichitate și a reconstituirii proceselor tehnologice care au dus la producerea ceramicii antice, prospecții pentru identificarea atelierelor etc.
De asemenea sunt binevenite subiecte care au în vedere și alte aspecte legate de organizarea și activitatea atelierelor ceramice locale atestate în provinciile Dacia și Moesia Inferior.
Totodată, Conferința națională are ca obiectiv constituirea unui Comitet Ştiinţific Naţional în vederea organizării celui de-al 31-lea Congres al Asociaţiei Internaţionale Rei Cretariae Romane Fautores (RCRF), care se va desfăşura la Cluj-Napoca în septembrie 2018.
Cheltuielile de cazare şi masă vor fi suportate de organizatori.
Vă rugăm să confirmaţi participarea şi să ne trimiteţi titlul prezentării dumneavoastră până în data de 10 martie a.c. la următoarea adresă de e-mail: ceramicacluj16@yahoo.com.
Persoane de contact:
Viorica Rusu-Bolindeţ: tel.: 0744168066 ; e-mail : viorusu1@yahoo.com
Cristian Aurel Roman : tel.: 0744997138; e-mail: romcritan@yahoo.com


Sursa informaţiilor Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu