luni, 11 ianuarie 2016

EXPONATUL LUNII IANUARIE: UN IDOL ANTROPOMORF NEOLITIC DE LA TĂRTĂRIA



Marţi, 12 ianuarie 2016, ora 11:00 la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii ianuarie”.
Cu această ocazie va fi expus un idol antropomorf neolitic descoperit în anul 2014 la Tărtăria.
Statueta care se remarcă prin dimensiunile sale neobișnuite reprezintă un personaj feminin.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Național Brukenthal Sibiu şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.


Sursa informaţiilor MNUAI

Marți, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost expus un idol antropomorf neolitic descoperit în anul 2014 la Tărtăria. Acesta este primul exponat prezentat în 2016.

Marţi, 12 ianuarie, de la ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a avut loc vernisajul mini-expoziţiei „Exponatul lunii ianuarie”. Cu această ocazie a fost expus un idol antropomorf neolitic descoperit în anul 2014 la Tărtăria. Statueta care se remarcă prin dimensiunile sale neobișnuite reprezintă un personaj feminin.










Șeful de șantier, cel care a coordonat lucrările timp de mai mulți ani la Tărtăria și care a reluat săpăturile acum cinci ani, profesorul Sabin Luca, expert neolitic, a explicat că piesa a fost descoperită în 2014. A fost identificată într-o cercetare preventivă de dimensiuni mari, 288 de metri în medie pe 4 – 5 metri lățime, în care s-a reușit obținerea unui profil transversal prin tell-ul de la Tărtăria.

„În 2014 am constatat că, în secolul al XIV-lea, mongolii au distrus o parte din tell-ul de la Tărtăria. Tell-ul este o așezare multistratificată, are 4 metri în zona sa centrală păstrată și din punct de vedere cultural se întinde pe sute de ani ca locuire, începând din neoliticul timpuriu”, a spus Sabin Luca.

Potrivit profesorului Sabin Luca, statueta în sine, la Tărtăria, este tipică, pentru că fiecare zid în parte merge pe o anumită tipologie generală, dar se și particularizează în marile situri arheologice modul de realizare a lucrurilor speciale.

„Occidentul, în vremea neoliticului, era aici, iar în vestul Europei era orientul”, a încheiat profesorul Sabin Luca.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.




Sursa: Youtube Utilizator: Alba24.ro

Sursa informaţiilor şi imaginilor Alba24.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu