luni, 16 noiembrie 2015

Descoperire tezaur monetar în apropierea Castrului Legiunii V Macedonica de la Turda
În data de 12 noiembrie 2015 arheologii Muzeului de Istorie Turda au descoperit un tezaur monetar, în apropierea castrului Legiunii V Macedonica de la Turda. Cercetările de descărcare de sarcină arheologică pentru construirea unei locuinţe pe strada I. I. Russu, au determinat scoaterea la lumină a unui important tezaur monetar. Vasul roman, cuprinzând 543 de denari imperiali din secolele I-III d.Hr., a fost descoperit în interiorul unei construcţii romane cu structură uşoară, nu departe de latura nord-vestică a castrului legionar. Monedele din argint prezintă o stare foarte bună de conservare, fiind atent selectate pentru tezaurizare. După cercetarea şi publicarea pieselor, tezaurul va fi expus în expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Turda. În 1932 la vest de castru s-a descoperit un alt tezaur din 211 denari, care se află în colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Ca urmare a extinderii zonei protejate cu potenţial arheologic prin H. C. L. nr. 12 din 31. 01. 2013 până în prezent a sporit numărul descoperirilor arhelogice, iar colecţiile muzeului s-au imbogăţit cu noi piese de patrimoniu. Recenta descoperire, una dintre cele mai importante din ultimii ani din arheologia românească, demonstrează utilitatea cercetărilor de arheologie preventivă, prin supraveghere sau săpături de descărcare de sarcină arheologică.

Director,
Dr. Mariana Andone-Rotaru


Sursa informaţiilor: http://primariaturda.ro/portal/cluj/turda/portal.nsf/AllByUNID/415625DBC0959416C2257EFF003926A2?OpenDocument

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu