miercuri, 12 august 2015

Expoziției „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”



Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să participați în data de 19 August 2015, de la ora 16.00, la vernisajul expoziției „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”.

Cele trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași Umling, familie originală din Saschiz, dar aparținând societății meșteșugarilor clujeni începând cu anii 1740, s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau și/sau își redecorau bisericile.
În prezent, 36 de biserici din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud păstrează tavanele casetate și/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling.
Trei dintre tavanele casetate ale unor biserici care nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind și cazul celor 47 de casete pictate aparținând tavanului bisericii reformate din Vechea (jud. Cluj).
Incluse inițial în colecțiile Muzeului Carpatin Ardelean, casetele pictate din Vechea fac astăzi parte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Cele 20 de casete prezentate în cadrul acestei expoziții, restaurate de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei și prezentate publicului pentru prima dată, sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân și datează din anul 1751.
Expoziția va oferi vizitatorilor nu numai o imagine a primei etape de evoluție a operei acestei familii de pictori, ci și o incursiune în procesul tehnic complex de conservare și restaurare a pieselor.
Expoziția, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2015.

Vernisajul va fi urmat, de la ora 17.00, de un Concert de cameră, susținut de Line Ildikó (pian) și Szőke Diána (vioară). Concertul se va desfășura în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind organizat de Societatea Cluj – Orașul Comoară.

De la ora 20.00, la Buricu’ Târgului, terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Asociația „Vechiul Cluj” va lansa noua serie a întâlnirilor din ciclul „Povești despre Cluj”, cu o dezbatere cu tema „Clujul – oraș liber. 699 de ani”. Participă jurnalistul Bogdan Stanciu, împreună cu istoricii Lukács József și Tudor Sălăgean.


Sursa informaţiilor: http://www.muzeul-etnografic.ro/ro/articole/expozitii/tavanul-bisericii-din-vechea-pictat-de-laurentius-umling-cel-batran-prezentat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu